Att slippa visa vaccinpass är ingen frihetsfråga

Signerat 2 december 2021 16:37
Detta är en ledarkrönika. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Skulle vaccinpasset hota vår frihet? Nej, det är att vända ut och in på den verkliga frågan.

Att fortsätta att gå ovaccinerad, när farlig pandemi pågår, vaccin finns och man kan ta det, är mer än att riskera egen hälsa. Det är att öka riskerna för andra. Inte bara genom mer smitta, utan genom att vård skjuts upp då kliniker överbelastas.

Det är dit, med fullbelagda IVA-avdelningar, som några europeiska regioner och länder åter hamnat – eller riskerat att komma. De har då gått snabbare fram med att kräva vaccinpass vid entrén, som i Sverige än så länge bara gäller möten inomhus med mer än 100 deltagare.

 

I Österrike är läget i vissa delstater särskilt allvarligt, och steget har tagits till att vaccinering ska bli obligatorisk. Förklaringen är att detta är ett land där motstånd mot vaccin är ingrott och utbrett – och underblåst i politisk agitation från yttre högern. 

Ledningen för SD:s österrikiska motsvarighet propagerar mot vaccinkrav och vaccinpass och för kvacksalvarpreparat. Det liknar Trumphögern i USA, som blivit ett hot mot folkhälsan. 

 

Hur mycket vaccinpass kan behövas i Sverige vet vi inte än. Det beror på vilka egenskaper nya virusvarianter har – och hur snabbt det går att täppa igen de luckor som ännu finns i vaccintäckningen. 

Men även här pågår agitation mot vaccin från yttersta högern – delvis inom SD. Men också mot vaccinpassen, och där är det Svenska Dagblads- och Timbrohögern som utmärker sig. Tidningen ser på ledarplats passen som ”extremt långtgående åtgärd” och gör det till principiell frihetsfråga att inte behöva visa dem.

 

På debattplats i SvD har Catarina Kärkkäinen, en ”programansvarig för borgerlig idéutveckling” på näringslivsbetalda Timbro, dömt ut passen som integritetskränkande, då staten skulle ”tvinga medborgare att redovisa uppgifter ur sina medicinska journaler”,

Det där är missvisande. Att QR-koden i passet blir avläst innebär inte att information om vem som närvarat lagras hos arrangören eller sänds till en myndighet.

 

Fördelen med passen är att det, även vid på nytt tilltagande smittspridning, blir lättare att undvika restriktioner för antalet besökare, som tvingar företag eller ideella och konstnärliga verksamheter att krympa eller stänga. Hur sådant kunnat skada verkligt viktiga frihetsfrågor, om mötes-, församlings- och religionsfrihet, har visats under pandemin.

Inför julen, med många gudstjänster med särskilt många deltagare, är detta på nytt en fråga. Delvis kan den klaras med att dubblera en del gudstjänster och julkonserter, så att det går att sitta glesare, med mer avstånd. Men i en del fall kan vaccinpass rädda gudstjänster och andra sammankomster som annars hade behövt avlysas.

 

Från Timbros ”borgerliga” ”programansvarig” var kravet att ”borgerliga” partier borde gå emot vaccinpassen. Så blir det knappast. Även den sorts ”borgerliga” som struntar i kyrkor, men bryr sig så mycket mer om krogar, kan väntas uppskatta vaccinpassen. Hellre tar de väl passen än nya restriktioner för antalet gäster.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa