Även mjuka tassar ska få ta plats i trafiken

Foto:

Signerat2021-12-06 20:54
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Halkbekämpningen är i full gång på flera håll i Sörmland. Och med det följer en sedvanlig diskussion om var, när och hur det ska gå till.

Det gäller även sopsaltningen som efter många om och men återintroducerats i Katrineholm på några av stadens gång- och cykelvägar. Genom att sopa rent från snö och slask och sedan spruta saltlake förhindras återförfrysning på banan. I bästa fall blir det barmark, ingen mer snö som packas till is eller sliriga cykelspår. 

Och med det minskar risken för halka och skador och möjligheterna att ta sig fram med rullator eller rullstol förbättras. Ser man bortom en del kommunala förvaltningars stuprörstänkande finns det offentliga utgifter att spara sett till sjukhusbesök och ambulansutryckningar. Även om det är bra att Katrineholm nu använder sig av halkbekämpningsmetoden är det något ledningen borde ha beslutat om tidigare.

Trots dessa fördelar är inte alla katrineholmare nöjda. Några hundägare berättade i måndagens Katrineholms-Kuriren att deras hundar reagerat negativt på saltet. Enligt en ägare har en av hans hundar lagt sig på marken och försökt skrapa av saltet som fastnat på tassarna.

Det är svårt att veta hur utbrett bekymret är. Det har uppmärksammats av kommuner och medier lite här och där i Sverige. Ibland har det, tillsammans med en del andra argument, lett till att metoden slopats. Så får det inte bli i Katrineholm. Att folk kan ta sig fram i trafiken även under vintern är viktigt både för klimat och hälsa. Bil ska inte vara det enda säkra transportsättet. Snarare bör sopsaltning bli en självklar del i kommunens vinterstrategi. Förvaltningen behöver i stället se om det finns andra vägar framåt. Hur har andra kommuner hanterat frågan?

Grusning av banorna är inte heller särskilt populär bland hundägare. Vasst grus gör ont att gå på. Och även hundägare har nytta av isfria gångbanor, när risken för halka under hundpromenaden är avservärt lägre.

Det är också en fråga om eget ansvar. Sprickor i hundars trampdynor är inte ovanligt när underlaget är kallt. Och vissa tassar är ömtåligare än andra. Tar sig salt in i dessa sprickor kan det svida eller vara obehagligt. Ordentlig tassvård är därför viktigt, det menar i varje fall Agria djurförsäkringar. Bolaget föreslår därför följande: Har djuret väldigt torra tassar finns det fet salva som kan förebygga sprickor. Klokt kan också vara att gå där det inte sopsaltas. Det kan även vara aktuellt att, likt en av hundägarna i artikeln i Katrineholms-Kuriren, överväga hundskor.

Kommunen kan inte lösa alla vinterbesvär.