Även på idrottslinjerna ska elever vara trygga

Foto:

Signerat2021-06-08 04:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Elever ska känna sig trygga i skolan. Därför var det rätt beslut att förra året lägga ner riksidrottsprogrammet för vattenskidor och wakeboard i Fagersta i Västmanland. 

Två tidigare elever meddelade Riksidrottsförbundet – genom föreningens visselblåsarsystem – att det försiggick olämpliga saker på linjen, som funnits sedan 1999. Det var uppgifter om sexism och olämpliga relationer mellan ledare och elever. Skolans rektor valde då att sätta stopp för verksamheten.

SVT Sport har granskat programmet och händelserna. I helgen sändes dokumentären. Journalisterna har pratat med visselblåsarna samt andra före detta elever på linjen. En del berättar om fantastiskt lärorika år. 

Men det vittnas också om sexism, trakasserier och översitteri. Killar och ledare har kommenterat tjejernas utseende, kroppar och matvanor. Det vikthetsades, även mot elever med kända ätstörningar. Det system med "elevuppfostran” där yngre elever skulle lyda äldre visste också idrottsledarna till. Men att den ordningen lett till bestraffningar och trakasserier, det visst dem inget om. Det var också mycket drickande av alkohol, där ledare och tränare inte bara köpte ut, utan också ibland deltog.

Om dessa omständigheter påstår sig ansvariga, i Norra Västmanlands utbildningsförbund och Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet, ha vetat noll och ingenting. Allt har ju varit frid och fröjd i elevenkäterna och vid kontrollerna av Riksidrottsförbundet, resonerar de. 

Det är inte svar nog. Dessutom berättar några före detta elever hur de varit i kontakt med verksamhetsansvariga samt förbunden utan att något hänt.

Gymnasieungdomar som, med föräldrars godkännande, flyttar till annan ort för att gå sin drömutbildning tar ett stort steg in i vuxenvärlden. Men det gör dem också mer beroende av sin omgivning. Skolor av denna typ behöver ha särskilt god koll på dessa elever.

Detta förstärks ytterligare av att det ibland i idrottssammanhang förekommer olämpliga relationer mellan tränare och unga. Inte heller är det ovanligt med gränslös och grabbig alkoholkultur, varken inom sport eller där ungdomar är inackorderade.

De som arbetar med ungdomar ska vara professionella, stöttande och goda föredömen – och Inte rycka på axlarna åt sexism och översitteri. För sådant fostrar enbart mobbarkultur. Det skadar och kan ge trauman, men riskerar också leda till minskad motivation för studierna och sporten.

Exakt hur gymnasieutbildningar med idrott ska se ut kan diskuteras. Men kvaliteten på dagens idrottslinjer varierar mycket, och uppstramning kan behövas. De förslag som regeringen lade fram förra sommaren är en bra start. Kanske kan de rensa bort några skolor med sämre kvalitet.

Möjligheten att kombinera elitidrottsatsning och gymnasiestudier är på sikt en klok investering. De som är duktiga inom sin sport kan satsa på den utan att avstå gedigna kunskaper från en gymnasieutbildning. Det ger en god grund att stå på ifall sportframgångarna uteblir, och ger samtidigt chans på en idrottskarriär.