Bra att barn får lära sig sitt modersmål i skolan

Foto:

Signerat2020-10-09 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När 50 kristdemokratiska ombud från hela landet samlas i Stockholm under fredagen förväntas det bli het diskussion. Ombuden ska avhandla 72 förslag till ett nytt utbildningspolitiskt program. Ett av förslagen är att modersmålsundervisningen i svenska skolor ska läggas ner.

I Sveriges Radio (8/10) gör partisekreterare Peter Kullgrens (KD) några anmärkningsvärda uttalanden. Bland annat "tror" han att forskningsläget gällande modersmålsundervisning förändrats de senaste åren. Han påstår också att forskarnas slutsatser inte är entydiga.

Vilken forskning han syftar på, är oklart. Men forskare är sällan helt eniga. Av de studier som tas upp i modersmålsutredningen från 2019 framgår att deltagande i modersmålsundervisning i huvudsak har en positiv eller ingen nämnvärd effekt på elevers prestationer i övriga ämnen. Vissa studier visar hur läsförståelse i hemspråket ger positiv utdelning i bland annat svenska och matematik. 

Precis som Peter Kullgren tar upp finns det brister inom modersmålsundervisningen. Modersmålsutredningen konstaterar att många modersmålslärare saknar lärarlegitimation. Det behöver inte nödvändigtvis vara ett problem, flera har i stället andra examen. Om något fattas i dessa lärares kompetens är det inte bättre då att göra satsningar på att göra dem behöriga genom utbildningsinsatser?

Också andra brister borde snarare mana till reformer i stället för att skrota undervisningen. Skolinspektionen har senast i augusti påpekat att många skolor brister i sin informationsskyldighet när det gäller elevers rätt till modersmålsundervisning i Sveriges fem nationella minoritetsspråk. I detta behöver skolorna bli bättre.

Det finns också andra frågetecken. Om modersmålsundervisningen helt skrotas, hur tror KD:s ledning det påverkar möjligheten till teckenspråksundervisning för barn till döva teckenspråkiga föräldrar? 

KD-förslaget är också oförenligt med partiets principprogram från 2015. Där förespråkar man att skolbarn ska ha möjlighet till modersmålsundervisning, bland annat för att bibehålla kontakt med sina föräldrars kulturella identitet. "Invandrare ska åtnjuta samma frihet som övriga medborgare och ha rätt att bosätta sig var de vill, att utöva sin religion, lära sina barn sitt modersmål och för övrigt få utöva sina mänskliga rättigheter", skriver partiet

Tycker inte KD detta är viktigt längre?