Brotten i Qatar solkar ner fotbolls-VM

Signerat 16 november 2021 20:55
Detta är en ledarkrönika. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Många andra länder hade varit bättre att spela fotbolls-VM i än Qatar. Landet borde aldrig ha tilldelats evenemanget.

Larmen har inte varit få. Människorättsorganisation efter människorättsorganisation har konstaterat det gång efter annan: Qatars regelverk för gästarbetare är en brutal skapelse. Och landets myndigheter bryr sig inte om dem som lider och dör på grund av det. Samma slutsats kan dras av Amnestys senaste rapport om migrantarbetares situation i Qatar som släpptes under tisdagen.

 

Utan gästarbetare hade inte mycket blivit gjort i Qatar. En majoritet av befolkningen är migrantarbetare. Många är från Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh eller Sri Lanka – och jobbar i mängder av sektorer. Det är alltifrån service till byggarbete. Många försörjer familjer i hemlandet genom att gästjobba i Qatar.

Men väl där möts de av lägre löner än lovat. Några fackliga rättigheter är det inte tal om. Möjligheterna att byta jobb, lämna landet och att öppna bankkonto är kraftigt begränsade. För detta, men även för att annat, krävs godkännande från arbetsgivaren. Officiellt har landet lättat upp en del av dessa regler, men det är i praktiken kosmetika och är inte mycket värt.

Många arbetsgivare i Qatar praktiserar även ovanan att konfiskera migranternas passhandlingar. Inte sällan tvingas gästarbetare för att få passen tillbaka skriva under papper som säger att de fått ut sin lön – även när så inte är fallet. 

 

Tidigare i år berättade brittiska The Guardian att i vart fall 6 500 migrantarbetare dött i Qatar de senaste tio åren, sedan landet tilldelats 2022 års VM. Många av dessa människor har sannolikt dött när de byggt arenor, flygplats, vägar och hotell inför detta evenemang. Arbetssituationen för dem är fruktansvärd, och många har avlidit till följd av de tuffa arbetsförhållandena, förvärrade av hettan inte minst.

Mycket av detta är känt sedan tidigare. De som påstår annat ljuger eller vägrar lyssna.

 

Men inte bara Qatar borde skämmas. Det gäller även Fifa som ens övervägde landet som VM-värd. Men vad kan man förvänta sig av en organisation som lät samma mästerskap gå av stapeln i Ryssland 2018? En verklig reformation av Fifa, till ett som är fritt från mutor, kan råda bot på detta dåliga omdöme.

Genom sitt deltagande godtar även fotbollsförbund, reklamköpare och tv-bolag migranternas arbetssituation i Qatar. Sådan anpasslighet bör de överge. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa