Med ökad arbetslöshet, sjukskrivningar och ekonomisk osäkerhet följer många problem. Det är en farlig cocktail av omständigheter som skapar stora risker för personer med spelmissbruk.
För många finns också gott om ledig tid under coronakrisen. Och tiden är spelmissbrukarens största fiende, säger Patrick Nordström som startat flera spelberoendegrupper i länet, till SVT Sörmland. Han berättar också att samtal med andra med erfarenhet av spelberoende, särskilt under coronakrisen, är viktigt.
Därför är det oroande att Mercur Öppenvård i Katrineholm för behandling av alkohol-, drog- och spelmissbruk, behövt avbryta vissa behandlingar. För att minska spridningen av corona har gruppterapisamtal ställts in. Men brukarna lämnas inte vind för våg, de får även enskilda samtal som stöd.
Det är antagligen en nödvändig åtgärd, smittspridningen bör kontrolleras. Men det kan leda till negativa konsekvenser för personer med missbruk när gruppterapin skjuts på framtiden, då det är en del i behandlingen. Digitala behandlingsprogram mot spelmissbruk med krypterad videolänk för gruppsamtal kan då vara en tillfällig lösning.
Gällande spelandet ser Svenska Spel än så länge bara en marginell ökning, i huvudsak inom onlinespel som poker, bingo och kasino. Men det finns anledning att mota missbruket i dörren.
Sverige gör en del för att minska spelmissbruket. Spelreklam måste sedan 1 januari 2019 vara måttfull, och får inte heller vända sig till barn eller tidigare avstängda spelare. Bolagen måste också erbjuda möjligheten för spelare att stängas av från alla licenshavande spelbolag. Det är redan obligatoriskt att sätta gränser för sina insatser och hur lång tid man får spela.
Men hårdare tag mot spelbranschen behövs.
Förra veckan föreslog regeringen en rad olika förändringar i spellagen som föreslås gälla från och med 1 juni till och med årets slut. Flera förslag får gärna stanna kvar efter att coronakrisen lagt sig. Bland annat vill regeringen begränsa hur stora bonuserbjudanden får vara, och gränserna för hur mycket som får sättas in på spelkonton ska sänkas.
I dag har spelbolag en lagstiftad omsorgsplikt att skydda spelare mot skadligt eller överdrivet spelande. Det innebär bland annat att personer med höga insatser och som spelar länge, ska identifieras och kontaktas av spelbolaget och erbjudas åtgärder för minska spelandet. Men när ingripande ska ske varierar mellan spelföretagen, och behöver bli enhetlig.
Att vissa inslag som bonusar, jackpottar, gratisspel och möjligheten att vinna i spelreklam, i såväl Sverige som inom EU, förbjuds eller begränsas kan också göra mycket för att minska spelmissbruket.