Fint folks stadsdelar finansierar mordligor

Foto: Sörmlands Media

Signerat2022-02-09 19:45
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Narkotika hĂ„ller liv i grov kriminalitet. Men pengarna kommer i stor utstrĂ€ckning frĂ„n helt andra stadsdelar Ă€n de hyreskvarter som fĂ„r ge namn Ă„t ”nĂ€tverk”, och dĂ€r smĂ„ grupper gĂ€ngkriminella skapar rĂ€dsla och obehag för sina grannar. 

De som ger de kriminella deras langarinkomster Àr alla som köper de giftiga ruskemikalierna och sprider knarkandet till fler. Det hÄller inte att ensidigt se den grova brottsligheten som nÄgot polisen ska ta itu med. Det rÀcker inte heller att dessutom peka pÄ den kommunala socialtjÀnsten.

Vad instÀllningen Àr, bland yngre och bland Àldre, har ocksÄ mycket stor betydelse. NÀr narkotika urskuldas, bagatelliseras, bortförklaras, romantiseras och i slutÀndan accepteras sÄ blir de beroende och de skadade fler. De som langar i stort eller i smÄtt sÀljer mer. Den sociala utslagningen tilltar, skolresultat undergrÀvs och sociala klyftor fördjupas. Det blir dÄ ocksÄ svÄrare för polisen.

Det borde inte vara kontroversiellt att understryka att det hĂ€r Ă€r nĂ„got som berör stadsdelar och kommuner av de flesta slag – inte bara ett begrĂ€nsat antal förorter som polisen satt pĂ„ en lista över utsatta omrĂ„den.

ÄndĂ„ blir det ibland gurgel och en del upprördhet nĂ€r det uppenbara nĂ€mns sĂ„ att det hörs Ă€ven i TV. Det var en del sĂ„dant efter senaste omgĂ„ngen av den hackmat med kortkorta inlĂ€gg som i TV4 kallas för ”partiledardebatt”. 

Nooshi Dadgostar (V) tog upp det vĂ€lkĂ€nda förhĂ„llandet att narkotikahandeln Ă€r den ekonomiska drivkraften bakom Ă„tskilligt av ligabrottslighet och mĂ„nga skjutvapenmord. Hon pekade Ă€ven pĂ„ sĂ„dant som kokainhanteringen i klubbmiljöer runt Stureplan i Stockholm. Även det Ă€r ett vĂ€lkĂ€nt socialt missförhĂ„llande.

Den delen av verkligheten bakom brottsligheten Àr fakta, och inget som Àr knutet till de speciella ideologier och politiska linjer som just Dadgostars parti stÄr för. Hon har för övrigt fÄtt en del rejÀla mothugg inifrÄn det egna partiet nÀr hon uttryckt sig hÄrdare om knarkandet Àn som varit vanligt i V.

ÄndĂ„ spelades det upp en del upprördhet frĂ„n nĂ„gra förment ”borgerliga” partiledare över omnĂ€mnandet av att skjutvapenbrotten ofta Ă€r en del av en orsakskedja som drivs pĂ„ av pengar frĂ„n kokain- och cannabisköpare i delvis mycket vĂ€lmĂ„ende stadsdelar.

Ska det vara sĂ„ kĂ€nsligt att sĂ€ga det som borde kunna inses av alla över hela den politiska skalan? Pengarna till knarkhanteringen kommer frĂ„n betydligt fler hĂ„ll och fler inkomstgrupper Ă€n de mest ”utsatta” stadsdelarna. Sedan hör det ocksĂ„ till bilden att narkotika, i likhet med alkohol, gör att fler gĂ„r frĂ„n vĂ€lbestĂ€llda miljöer till att bli lĂ„gutbildade, ofta arbetslösa, sjukliga och till sist utslagna eller förtidsdöda.

Men förutom den gamla bekanta sprithögern och rödvinsvÀnstern, som slÄr vakt om flaskorna och bortförklarar eller blundar för alkoholskadorna, finns nu pÄ sina hÄll en liknande instÀllning till cannabis, kokain och en del andra giftigheter.