Fortsätt hålla ekofascisterna på långt avstånd

Foto:

Signerat2021-06-29 04:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra århundradets nazism och fascism försvann inte med andra världskrigets slut. I en mängd grupper, nätverk, organisationer och partier i USA, Europa och Sverige finns deras arvtagare. De kallar sig med andra namn. Symboler och språkbruk har i en del fall ändrats. Men ideologiernas rasistiska kärna är densamma.

Därför är det bra att FOI i den nysläppa rapporten "Fascismens gröna rötter" går igenom det som kallas grön fascism eller ekofascism. De senaste åren har dessa två begrepp dykt upp då och då i medier. Men för den breda allmänheten är de antagligen ganska okända och används slarvigt. Genom mer kunskap om våldsamma och extrema rörelser kan människor i sociala medier, i skolan och på arbetsplatsen lättare förstå vad de faktiskt läser, ser och hör.

Under pandemin har denna hatideologi tillsammans med andra konspirationsteorier och bisarra föreställningar fått stor spridning. Särskilt i sociala medier. Inte sällan förklätt till humor. Och på nätet sprids sådant snabbt. Det ställer höga krav på användare av dessa medier. Folk behöver vara källkritiska och välinformerade för att se till så att lögner och hatiskt tankegods inte delas och sprids.

Den "gröna" fascismen är i princip en samling rasistiska föreställningar. Det handlar om naturmystik. Vissa raser och deras blod anses bundna till en viss nation och mark. Judar och muslimer beskylls för att driva på klimatkrisen, förstöra jorden och utrota "den vita rasen”. Liberala politiker och partier till vänster anses vara korrupta. Därför avvisar de extrema rörelserna också ofta förslag från beslutsfattare om skatter på fossila bränslen eller andra nödvändiga klimatåtgärder.

Tankegodset är inte nytt. Liknande idéer fanns redan i Hitlers nazism. Naturen skulle bevaras och förvaltas för den egna rasens skull. Det återfinns nu i en del av dagens fasciströrelser. Bland annat används det för att locka in unga människor som kanske oroar sig för klimatkrisens konsekvenser.

Tidigare i år dömdes till exempel två unga ekofascister i tingsrätten för att ha bränt ner delar av en nedlagd minkfarm i Sölvesborg. De hade kopplingar till amerikanska (gröna) fasciströrelser och ville sabotera för företaget som de ansåg vara smutsigt.

Dessa idéströmningar förekommer också hos en del rasistiska massmördare. Den återfinns i Anders Behrings Breiviks manifest.

Brenton Tarrant som inspirerades av Breivik sköt ihjäl ett femtiotal muslimer i Christchurch, Nya Zeeland våren 2019. Tarrant skrev i sitt manifest följande:”Döda inkräktarna, döda överpopulationen och genom att göra det rädda miljön”. 

FOI konstaterar att det förekommer att enstaka individer rör sig mellan den breda demokratiska miljörörelsen och dessa fascistnätverk. Men det sker mycket sällan och avståndet till ekofascisterna är långt. Så måste det också förbli.