Liknelsen är falsk. Politik är inte fotboll. För i fotboll står målstolparna där de står.
De får inte bäras hit eller dit. Inte heller får de bäras från planen ned i träsk och sumpmarker.
I politik finns fler lag än två, och fler spelriktningar än två. Frågor av olika art måste behandlas samtidigt. Idékonflikter och intressemotsättningar följer olika linjer i olika frågor. Så det är en vilseledande angreppslinje när moderater – och deras eftersägare – nu ordar om hur Centern börjat "spela i fel lag".
De som har bytt ut laget är ju Moderaterna. På den tiden de var Reinfeldtmoderaterna sökte de för en tid lagkamrater i en riktning. Det kallades då allians.
Sedan har Moderaterna, och inte bara de, ändrat lag och bytt allians. Huvudlinjen är att SD ska vara med. Då har Moderaterna flyttat målstolparna. Genom att träna med det laget har SD skaffat sig spelutrymme för att flytta målstolparna ännu mer. Var stolparna då ställs är det ett mumlande och ett suddande om.
Av regeringspolitiken i ett Team Kristersson syns brottstycken, i sådana uppgörelser som görs i riksdagen som led i valkampanjen. Vart SD sedan får flytta stolparna, för att inte slå spelet över ända, ges just inga besked om. Om så känsliga saker ställs få och mesiga frågor.
Följsamheten är desto större mot det upplägg Team Kristersson vill ha: Det ska inte frågas om vart teamet tänker bära i väg med målstolparna. Det ska i stället frågas och frågas om varför Centern spelar i "andra laget".
Men liknelsen är alltså falsk. Det är Moderaterna som bytt lag, och sedan gör anspråk på att andra partier ska binda sig till ett lag som bytt spelriktning och kan väntas flytta målstolparna ännu mer.
Detta är en av anledningarna, men inte den enda, till det som nu utspelas i riksdagen.
"Det var viktigare för M att hålla ihop med Sverigedemokraterna än att värna pensionsgruppens långsiktiga åtaganden", skrev Olof Jonmyren i Södermanlands Nyheter, efter senaste turerna i finansutskottet. Där använde Team Kristersson sitt övertag i utskottet till att inte ens behandla det yrkande om garantipensionen som blev följden när Centern hade lyckats få Socialdemokraterna att släppa det sällsynt illa utformade "tillägget".
Som sammanfattning av Team Kristerssons allmänna attityd var det träffande, det har blivit centralt att hålla ihop med SD. Vart det sedan leder är teamet tyst om.
I pensionsfrågan är det inte bara M och deras släpvagnar som släpat iväg stolpar. Magdalena Andersson gjorde detsamma med att bryta upp gamla löften att sköta pensionssystemet ihop med de partier som skapade det. Både Andersson och Kristersson har anpassat sig efter partier som i grunden är emot kärnan i pensionssystemet och som vill vara fria att belasta systemet med mer och mer stora utgifter, utan täckning i inarbetade premier.
Andersson och Kristersson har där sparkat bollen med olika tillslag, men åt samma håll.