Massmordet i Butja visar varför Ukraina måste vinna

.

.

Foto: Sörmlands Media

Signerat2022-04-03 13:44
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Döda människor som ligger utmed gatorna, inne i gränder och trädgårdar. Civilpersoner. Vissa har händerna bundna bakom ryggen. Skjutna.

Denna syn mötte de ukrainska styrkor som gick in i den befriade staden Butja tätt följda av journalister. Borgmästaren berättade på lördagen att myndigheterna hade begravt nästan 300 civilpersoner.

Butja ligger väster om Kiev och hade runt 30 000 invånare före den ryska offensiven. Den är inklämd mellan grannstäderna Hostomel med den viktiga flygplatsen Antonov, Irpin och Vorzel. Det är ett område dit de ryska styrkorna tog sig under krigets första dag och där striderna har varit som hårdast. Stadsklustret blev en barriär mot Rysslands framryckning mot Kiev och en symbol för de ryska styrkornas nederlag i slaget om huvudstaden.

Uppgifter om massmord, våldtäkter och andra övergrepp där de ryska styrkorna har dragit fram har cirkulerat under en tid, också från andra delar av landet. Men det är första gången som omvärlden får se så massiva bevis på detta. Bilder har även kommit från Motyzjyn, längre söderut i Kievs län, där borgmästaren och hennes familj hittats mördade, från Irpin och från den stora vägen E40 västerut mot Zjytomyr där flyende ukrainare skjutits ihjäl i sina bilar.

Men Butja är värst. Vissa personer tycks ha dödats slumpmässigt när de rört sig ute. Andra har av allt att döma tillfångatagits och skjutits. De utspridda kropparna är antingen ett resultat av förövarnas brådska vid flykten eller en demonstrativ markering inför ukrainarna. 

Oavsett skälet har mördarna uppenbarligen varit helt obekymrade över uppmärksamheten. De har inte brytt sig om att försöka dölja sina brott.

Sådan är den ryska krigsmakten. Den är, som det nu visat sig, i stora stycken militärt inkompetent men har en kultur av våld mot civila, massivt urskiljningslöst eller sadistiskt utstuderat. Syftet kan vara hämnd eller ett sätt att injaga skräck och bryta motståndsviljan. I botten ligger en syn på ukrainare som människor av lägre värde.

Och om det är så de ryska styrkorna gjort i en mindre stad som de kontrollerat, är det inte svårt att föreställa sig omfattningen av brotten i större urbana centra där Ryssland trängt in. 

Detta bör vara en väckarklocka. Omvärlden måste förutom att utreda och dokumentera brotten, med sikte på krigsförbrytarprocesser, trappa upp sitt militära stöd till Ukraina och sluta köpa rysk olja och naturgas. Nu ser alla vad som kan bli priset för varje stycke ukrainskt territorium som erövras av Ryssland. 

Ukrainsk seger är det enda sättet att förhindra nya ryska förbrytelser och att ställa mördarna till svars.