Misslyckade giftmördare och uppdyrkade bolagsregister

Foto:

Signerat2020-12-23 05:30
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Giftmördare som ibland misslyckas Ă€r likvĂ€l giftmördare. Det borde prĂ€gla instĂ€llningen till Putins hantlangare i underrĂ€ttelsetjĂ€nsterna – och till Kremls medlöpare bland affĂ€rsmĂ€n och högerextremister i vĂ€st.

Komiska poÀnger kan förekomma. En grÀvande nyhetssajt, Bellingcat, har avslöjat vilka ryska statstjÀnstemÀn i FSB (KGB:s arvtagare) som lade gift i ombyteskalsongerna pÄ ett hotellrum för att avliva PutinmotstÄndaren Aleksej Navalnyj.

Det var nÀra att lyckas. Men FSB hade inte rÀknat med att en pilot snabbt landade med planet dÀr Navalnyj blev akut sjuk. Han evakuerades till Tyskland. Flera laboratorier, ett av dem i Sverige, konstaterade vilket gift det var.

Det tilltÀnkta mordoffret Navalnyj har med Bellingcats hjÀlp ringt till en av mÀnnen i mordpatrullen, sÄ att det sÄg ut som om han ringde genom en av underrÀttelsetjÀnstens egna linjer. Han fick agenten att tro att en tjÀnsteman hos högsta ledningen i Moskva var pÄ trÄden.

En redogörelse för mordförsöket finns nu inspelad, nedtecknad och publicerad vitt och brett i vÀst. MÄnga har fÄtt sig goda skratt, förmodligen Àven FSB:s rivaler i andra ryska spionageorgan.

Men lustigheten Ă€r begrĂ€nsad. Rysk statsmakt Ă€r korrupt, ibland klantig Ă€nda in i kĂ€rnan. Den Ă€r dock hĂ€nsynslös i metoderna, likt en rad andra regimer. Politiskt oppositionella kan bli hĂ€ngda i Iran, giftmördade av Putinregimen och styckmördade av Saudimonarkin. 

De inom sĂ„dana regimer som berikar sig sjĂ€lva har lĂ€rt sig att utnyttja vĂ€sts finanssystem. DĂ€r har de dolt stulna pengar, och maskerat pengaflöden till propaganda och infiltration. En förutsĂ€ttning för det var floran av ”skatteparadis” – hĂ€leriholmar med ett bĂ€ttre namn. En annan var bolagsregister som tillĂ€t mörklĂ€ggning av reella Ă€gare.

Kedjor av bolag genom ett eller flera sÄdana register samt hÀleriholmar har varit metoden att dölja sÄdant som tagits genom skattefusk, knarkhandel, penningtvÀtt eller insideraffÀrer. I den nedslÀckta miljön har ocksÄ makthavare i korrupta och auktoritÀra stater funnit sig vÀl till rÀtta.

Innan Trump kom i vĂ€gen hade samarbete inom OECD och EU lett till att ”skatteparadis” tvingats till uppgiftsskyldighet till andra lĂ€nders skatteverk. EU införde regler om uppgifter om de reella bolagsĂ€garna. I nĂ„gra av USA:s delstater har dock mörklagda bolagsregister blivit kvar och flitigt anvĂ€nts för att dölja Ă€gandet av kriminella och andra ljusskygga pengar.

DÀr hÀnde nyss, trots Trump, nÄgot positivt men ytterst ovanligt. Med 84 röster mot 13 i senaten enades republikaner och demokrater, och införde i anslutning till försvarsbudgeten en ny lag om rapportplikt om verkliga ÀgarförhÄllanden, frÄn alla delstaters bolagsregister till en myndighet under finansdepartementet. DÀrifrÄn kan uppgifter lÀmnas för brottsutredningar och annat till bÄde amerikanska och andra, USA nÀrstÄende, lÀnders myndigheter.

Det hade varit bÀttre med ett fullt offentligt register, som gett nyhetsmedier och kreditinstitutioner inblick. Men det var ÀndÄ ett kÀnnbart bakslag, för Putinklientel och knarkhandlarklientel.