När ett företag flyttar ut kan ett annat flytta in

Foto:

Signerat2021-02-04 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När butiker lämnar stadskärnor målas det ofta i mörka färger. Det klagas att centrum utarmas. Många tycker det är tråkigt att näringsidkarna lämnar. Och det är förståeligt. Det är viktigt med företag som ger jobbtillfällen och skattemedel. Det kan också vara trevligt att strosa runt i stadskärnor där det finns många butiker. 

Skälen till att företagen lämnar lokalerna kan variera. Det kan vara av personlig natur, en del företagare tappar intresse, andra går i pension. Konkurrensen från nät- och externhandel spelar stor roll. Under pandemin ska vi inte heller samlas många i butiker och köpcentrum. En ökad näthandel kan också ha drivit på den utvecklingen. Det är inte heller ovanligt att större butikskedjor flyttar sin verksamhet till handelsområden utanför centrum. 

Men bara för att en del lokaler står tomma nu, betyder inte det att de alltid kommer göra det.

Några nya företag ska flytta in i tomma lokaler i centrala Eskilstuna. Lennart Berg, vice vd och projektchef för Mälarstaden berättar i EK/ST (2/2) att en eritreansk matbutik, en pizzeria och ett äventyrsföretag tecknat avtal med fastighetsbolaget. En del utbildnings- och jobbmatchningsföretag är intresserade av att öppna mindre kontor i centrum. Den danska kedjan Normal slår också upp butik i köpcentret Cityhuset. 

I Katrineholms-Kuriren (3/2) berättar Stefan Bergi på City-fastigheter i Katrineholm att även om inte allt är fix och färdigt finns det intressenter av de lokaler där Hembagarns konditori tidigare varit. Och mer är på gång. 

Konstigare än så behöver det inte vara. När någon flyttar ut kan andra flytta in. Företag som tidigare funnits på andra orter kan ta sin plats i Eskilstuna, Katrineholm när andra lämnar. Nya branscher kan också växa fram. Med en ökande befolkning och fler som har mer pengar i plånboken finns det också mer utrymme för serviceföretagen. Där det i går sålts varor kan restauranger, frisörer och skönhetssalonger erbjuda sina tjänster i morgon.

Fastighetsägare kan behöva sänka hyror för att locka nya hyresgäster. Några lokaler kan behöva byggas om för kontor, andra renoveras för att öka intresset. Vissa ägare kan behöva sälja fastigheter till andra som kan göra något med dem. 

Planeringen av den fysiska staden spelar också roll för stadskärnors attraktivitet. När parkeringsfrågan diskuterades i Eskilstuna i höstas dök det upp argument om att färre parkeringsplatser är delskäl till att stadskärnan töms på butiker. Men någon brist på parkeringar är det inte frågan om. Snarare är det så att parkeringsplatserna i dag nyttjas mer effektivt än tidigare.

Det ska vara möjligt för de som behöver ta sig med bil till affärer eller samhällsservice i centrum. Samtidigt kan människor inte förvänta sig att de ska kunna köra hela vägen fram till dörren. Det är inte realistiskt. Att förtäta centrum och underlätta för gång- och cykeltrafik är det däremot.