När ska S i Katrineholm sluta lura medborgarna?

.
.

Signerat 9 juni 2021 17:06
Detta är en ledarkrönika. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Är två plus två fyra? Inte enligt Katrineholms avgående kommunstyrelseordförande Göran Dahlström (S). När han har vägt in alla faktorer anser han att summan kan bli både tre och fem.

Det är på den nivån Dahlströms piruetter kring Katrineholms befolkningsutveckling ligger.

 

I Katrineholms-Kuriren häromdagen förklarade en statistiker på SCB precis det som har påpekats på ledarsidan i flera år: Det är invandringen, inte inrikes inflyttning, som skapar befolkningstillväxt i Katrineholm. Men inte ens om invandringen fortsätter ligga kvar på de senaste årens nivåer kommer kommunen att nå sitt mål på 40 000 invånare 2030. Ja, enligt SCB:s befolkningsframskrivning kommer det målet nås först 2070.

Beroendet av invandring blir särskilt tydlig om man tittar på SCB-prognosens uppdelning av invånarna i inrikes- och utrikes födda. Invandrarna ökar från dagens omkring 6 800 personer till 9 800 medan de som är födda i Sverige går från 28 000 till 30 200. Det hör då givetvis till saken att andelen svenskfödda av utlandsfödda föräldrar stiger.

 

Vad innebär då detta för kommunpolitiken? Steg ett måste vara att sluta prata strunt. Till den kategorin hör Göran Dahlströms försäkran att han är ”inte ett dugg orolig” för att landets statistikmyndighet räknar fram att Katrineholm missar sitt befolkningsmål med 40 år.

Det är sant att så långa framskrivningar inte är mer än just framskrivningar utifrån historiska data. Mycket hinner hända på den tiden. Däremot hinner det inte hända på de 8-9 år som återstår till 2030. Ett skutt från dagens knappt 35 000 invånare till 40 000 på den korta tiden kräver något alldeles exceptionellt.

 

Och det betyder kraftigt ökad invandring. Men inte heller detta orkar Göran Dahlström medge, det som står i alla SCB-tabeller och ligger bakom alla hans tårtkalas i kommunhuset när Katrineholm nått olika delmål i befolkningsfrågan. För hur ska han annars kunna hamra in sitt budskap att invandringen till Sverige och Katrineholm måste minska?

Om ett par veckor kliver Dahlström ner från kommunalrådsposten. För Katrineholm kan det bli en omstart och för det socialdemokratiska partiet ett tillfälle att skifta till klarspråk, att säga det självklara: ”Förlåt oss! Vi har lurat er i alla år. Vi har fått er att tro att Katrineholm både kan ha minskad invandring och ökad befolkning.”

 

Vägen framåt då? Det är ingen naturlag att Katrineholm måste sträva efter att växa. Det finns gott om kommuner som inte gör det. Men då bör hela det övergripande politiska budskapet förändras. I stället för att tala om att växa och bygga nytt bör Socialdemokraterna förklara hur man ska avveckla olika saker, som man gör i avfolkningskommuner. Vilka skolor och skoldelar ska vi förbereda för nedläggning? Hur gör vi oss bäst av med lägenheter som snart kommer att stå tomma?

För Katrineholms del är detta samband inte svårare än två plus två.

Ämnen du kan följa