När testade du din brandvarnare senast?

Foto:

Signerat2020-11-30 20:11
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I söndags tände många svenskar det första av fyra adventsljus. Och fler stearinljus lär tändas den närmaste tiden.

Många gör det av tradition och vana. Det lyser upp en mörk årstid som på grund av pandemin kan kännas ännu mörkare. Frågor om hur advent, jul, och nyår kan firas står fortfarande obesvarade och kan leda till extra oro och nedstämdhet för många. Hur många kommer vi få vara och hur ska vi umgås? För de med äldre familjemedlemmar och släktingar kan det bli aktuellt med digitala advents- och julfiranden.

Siffror från Trygg Hansa visar att under december ökar andelen bostadsbränder kraftigt i Sverige i jämförelse med andra månader. För 2019 handlade det om en nästan 13-procentig ökning. För Sörmland var det nästan 18 procent. En del förklaras med kvarglömd mat på spisplattor som inte stängts av. Men också stearinljus utgör en brandfara.

Som en följd av coronapandemin finns det nu mer handsprit och alkogel i svenska hem än tidigare år. Också sådant kan vara farligt. Det gick att läsa om i måndagens tidning (30/11). Per Gustafsson, verksamhetsledare i Sörmlands brandskyddsförening, varnar för att inte alla vet hur lättantändligt handsprit och alkogel är. Den som nyss använt det på sina händer bör inte tända stearinljus.

För att minska risken för att hemmet fattar eld har Brandskyddsföreningen några tips och råd. Skippa adventsljusstakar i trä, eller andra material som kan börja brinna. Keramik och smide kan vara ett bra alternativ. Mossdekorationer kan bytas mot sten eller sand. Tänk på att tända ljus ska placeras stadigt och inte nära saker som kan börja brinna. Inte heller är värmeljus ofarliga. Tätt tillsammans kan det bli frågan om stora lågor.

Eld sprider sig också snabbt. Lämna därför aldrig levande ljus utan uppsikt. Ha som regel att den som tänder stearinljus också har ansvar för släckning. Ett bra alternativ till levande ljus är någon form av elektrisk ljuskälla. Många teknikbutiker säljer batteridrivna LED-ljus som ger liknande fladdrande sken som stearinljus.

Årligen sker mellan 20 000 och 25 000 bränder i bostäder i Sverige. Förutom att hem och ägodelar brinner upp eller skadas dör också mellan 80 och 100 människor årligen i bostadsbränder.

Det finns sätt att minska risken för detta. Det är lag på att ha brandvarnare i varje hem. Och de allra flesta har minst en. Men när lokala räddningstjänster knackar dörr för att få koll på hur förberedda svenska hem är, fungerar inte alltid varnaren. Hur stor andel är svårt att säga. I detta har var och en ett ansvar. 

När kontrollerade du din brandvarnare senast?