Politiker ska öppna dörrar för folk som har det svårt

Foto:

Signerat2021-03-30 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Människor som har det ekonomiskt svårt behöver politiker som tar beslut som underlättar deras situation. Inte som gör den besvärligare.

Det handlar om Eskilstunas kommunala fastighetsbolags Kommunfastighets skärpta inkomstkrav för uthyrning av hyresrätter i Lagersberg, Fröslunda och Brunnsbacken. Reglerna började gälla i början på förra året och innebär i praktiken att den som saknar inkomst från anställning för minst 6 månader framåt, pension eller studiemedel inte får flytta in i kommunens lägenheter i dessa områden. 

De som bott där före ändringen berörs inte, men väl de omkring 300 personer som flyttat in i områdena under 2020, och fortsättningsvis. Politikerna motiverar beslutet med målet minskad segregation i stadsdelarna. Men det uppenbara syftet är att förhindra nyanlända från att bosätta sig i Eskilstuna.

Efter ett år med de nya reglerna har Kommunfastighet gjort en första utvärdering av det skärpta inkomstkravets effekter – det rapporterade SVT Sörmland i måndags. Och fastighetsbolagets styrelseordförande Bertil Andersson (M) var positiv till resultaten. Ögonblicksbilden visar bland annat att antalet störningar, exempelvis bråk i lägenheter och trappuppgångar eller krossade fönsterrutor, har blivit färre under 2020. K-fast bedömning är också att tryggheten ökat, men att det är för tidigt att dra några slutsatser om de långsiktiga effekterna.

Om detta finns det en del att säga. Det är till exempel precis som Maria Chergui, Vänsterpartiets gruppledare i Eskilstuna, säger i SVT-inslaget, bra om det blir lugnare för hyresgäster och boenden i dessa områden. Men det är inte säkert att det är inkomstkravet som är orsaken till utvecklingen. 

Olika insatser från polis och socialtjänst kan vara en faktor. Människor som bor och befinner sig i dessa områden kan också fått förändrat beteende under pandemin.

Regelskärpningen innebär konsekvenser för människor. Reportaget från SVT Sörmland och K-fast utvärdering lämnar en fråga obesvarad: Vart tar folk som inte kan söka sig till dessa bostäder vägen? Risken finns att en del av dem letar sig runt de stränga reglerna och söker bostad på den gråa och svarta bostadsmarknaden.

Kommunala bostadsbolag ska bedrivas i allmännyttigt syfte. Tanken är att dessa bostäder ska vara tillgängliga för alla oavsett ekonomiska förutsättningar. Eskilstunas skärpta inkomstkrav bryter mot den idén.