Premiärminister Viktor Orbán – beundrad och hyllad i europeisk ytterhöger, däribland i svenska SD – har nästan helt tagit kål på den ungerska nyhetsförmedling som hans eget parti inte kan styra. Men det räcker visst inte för att han ska vara nöjd.
I det lilla som trots allt finns kvar av oberoende nyhetsmedier i Ungern har journalister fått sina mobiltelefoner hackade med ett mycket avancerat spionprogram. Det säljs av ett företag i Israel, som påstår att de som kunder bara har säkerhetstjänster och andra godkända myndigheter.
I flera länder har programmet, som för övrigt rår på Apples iPhone-modeller, också använts mot redaktörer, oppositionspolitiker och andra regeringskritiker. Detta har kommit fram i ett stort undersökande journalistjobb, där Washington Post, Süddeutsche Zeitung och The Guardian hör till de 17 deltagande redaktionerna. Med hjälp av listor med nummer som uppgavs ha attackerats har redaktionerna kunnat kontakta några av de utsatta och fått tillåtelse att låta experter undersöka mobiltelefonerna.
I Ungern hade ett par journalister på en av de fåtaliga kvarvarande nyhetsredaktionerna utsatts. Det tyder på att Ungerns polis eller säkerhetstjänst hör till dem som tillåtits köpa detta dataintrångsverktyg från tillverkaren. Programvaran har använts mot nyhetsarbete. Att Ungerns regering – dessa ideologiska bröder till SD – angriper pressfriheten även på det sättet borde vid det här laget inte förvåna någon.
Även i Indien har programvaran använts mot oppositionspolitiker och journalister. Det är ännu ett illavarslande tecken på auktoritära tendenser hos regeringspartiet i det viktiga landet.
Det låter inte troligt att det israeliska företaget kan sälja detta kvalificerade spionverktyg utan någon sorts klartecken från hög politisk nivå. Bland de länder där de 17 redaktionerna fått fram bevis på att programvaran använts finns flera arabstater som sedan länge är Israels informella allierade gentemot regimen i Iran. Men programvaran har utnyttjats mot personer i kretsen kring den oppositionelle och landsflyktige opinionsbildaren Jamal Khashoggi, som sedan styckmördades av den saudiska monarkins agenter.
Här avtecknar sig mönster i israelisk utrikespolitik under den numera avsatte Benjamin Netanyahus många år som premiärminister. Även en del odemokratiska länder, som sett samma iranska hotbild som Israel, har fått redskap till sina säkerhetstjänster
När det gäller EU-landet Ungern fick Netanyahu kritik på hemmaplan för sitt demonstrativa stöd till den alltmer auktoritäre Orbán, trots att denne i sin regimpropaganda använt sig av tydlig antisemitism.
Vad Orbán kunde bruka ett avancerat program för dataintrång till borde inte ha varit svårt att räkna ut i Tel Aviv och Jerusalem. Sannolik måltavla var oppositionen i Ungern. Eller för den delen de försvarare av demokratin som på andra håll i EU vände sig mot Orbán.
Israels nya regering har en del som borde städas upp efter Netanyahu. Viljan till det är nog dessvärre inte lika stor i alla deltagande partier.