Se till att fler tar sprutan

Foto:

Signerat2021-05-20 04:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fler och fler tar sprutan mot covid-19. Men inte alla som erbjudits vaccinet har tagit det.

I fattigare stadsdelar i Malmö, Göteborg och Stockholm är andelen vaccinerade lägre än på andra platser (Dagens Nyheter 12/5). Samtidigt har folk som bor i dessa socialt utsatta områden, ofta med lägre inkomster och kortare utbildning, högre risk för att drabbas av allvarlig sjukdom. De informationskampanjer och samarbeten med lokala föreningar som görs på en del håll måste därför fortsätta och hålla i. Med tiden kan fler motiveras till sprutan.

Det finns också andra problem. Människor i socialt utsatta situationer som har allvarliga psykiatriska bekymmer, missbruksproblem, är hemlösa och papperslösa behöver också vaccineras. Och de har inte alltid adresser, personnummer och kan ha låg tillit till myndigheter. De kan också ha svårt att följa Folkhälsomyndigheternas rekommendationer och kan därmed bli ytterligare en länk i smittspridningen.

Regioner har olika sätt för att nå dessa människor, men mycket är likt. Genom psykiatrin och missbruksvården är de ofta kända och kan vaccineras inom dessa verksamheter. Hemlösa, däribland också papperslösa, kräver uppsökande arbetssätt.

Därför behövs samarbete med organisationer som arbetare med dessa människor. Ett gott exempel på detta gick att läsa om i EK/ST (11/5) där hemlösa blev vaccinerade i Stadsmissionens lokaler i Eskilstuna.

När Folkhälsomyndigheten tidigare i år lade fram prioriteringsordningen löpte Moderaterna amok. Partiledningen ifrågasatte varför socialt utsatta skulle prioriteras framför dem som jobbar. Varför partiet ansåg att vaccinen var frågan om belöning framgick dock aldrig.

Folkhälsomyndigheten bedömde också att hem- och papperslösa hörde hemma i fas tre av fyra. Men också detta fick kritik av Moderaterna. Papperslösa hörde inte hemma i den fasen, sa partiledaren Ulf Kristersson.

Myndigheten vek sig för trycket. Exemplen om hem- och papperslösa drogs tillbaka med förklaringen att de inte var heltäckande. Det var fel beslut. Att nämna vilka människor det kan gälla är viktigt så att de inte glöms bort. Men de flesta regioner verkar som tur är förstått myndighetens budskap.

Sedan dess har det varit tyst från moderatledningen. Kanske har också de insett att tidig vaccinering av hem- och papperslösa är klokt smittskydd.