Se upp för viruskamp som övergår i envälde

.

.

Foto: Sörmlands Media

Signerat2020-03-29 18:52
Detta är en ledarkrönika. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán tar ett allt hårdare tag om landet. Med bekämpningen av coronasmittan som ursäkt tillförsäkrar sig Orbán och hans parti Fidesz mer makt. 

Den ungerska regeringen har lagt fram förslag till parlamentet om särskilda undantagslagar. Förslaget ger premiärministern nästan oinskränkt beslutsrätt på obestämd tid. Med lagändringen – som förväntas klubbas igenom på tisdag – behöver regeringen inte söka stöd i parlamentet för lagändringar och särskilda åtgärder för bekämpningen av corona. Regeringen ska i stället regera genom dekret. 

Undantagslagarna innebär också inskränkningar av andra fri- och rättigheter. Bland annat att val och folkomröstningar skjuts på framtiden. Invånare som bryter mot karantänsregler och journalister som sprider ”falsk information” om smittan riskerar fängelsestraff. Det är inte svårt att se hur sådana bestämmelser kan användas mot obekväma oppositionella eller fria medier.

Varför är jag övertygad om att Fidesz-partiet undanröja opposition och bli allenahärskande?

Partiet har en stor majoritet i parlamentet och kan med lätthet lotsa igenom lagförslag. Många åtgärder mot smittspridningen kan redan genomföras utan någon långvarig undantagslag. 

Fidesz har även tagit kontroll över landets domstolar och centralbank. Vallagar har ändrats till partiet fördel. Statliga medier har i praktiken blivit propagandaorgan för regeringen och oberoende mediers arbete har försvårats. Listan med överträdelser är lång. 

Organisationen Freedom House har sedan 1973 använt samhällsvetenskaplig analys för att bedöma frihetsnivån i varje land i världen med poäng och kategoriserats som "fri", "delvis fri" och "inte fri". I denna ranking föll Ungern förra året från att vara fri till att delvis fri. Varieties of Democracy Institute vid Statsvetenskapliga institutionen i Göteborg använder sig av 350 olika indikatorer för att kartlägger demokratinivån i världens länder. Nyligen kategoriserade institutet Ungern som den första auktoritära regimen inom EU.

Den europeiska kritiken mot Ungerns undantagstillstånd är sparsam. EU-kommissionen har lämnat det ungerska förslaget okommenterat . Europarådets generalsekreterare Marija Pejčinović Burić har lågmält manat premiärministern att beakta de demokratiska principerna även i kristid. Orbán avfärdade henne som okunnig och hon uppmanades att lämna ungerska intressen ifred.

Ungern är ett varnande exempel. När en regering undslipper parlamentarisk granskning riskeras befolkningens möjlighet att ställa sina representanter till svars och tvingas då leva efter regimens godtycke.

Niklas Otto Olsson är ny ledarskribent på Katrineholms-Kuriren och Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning. Han är 30 år, är ursprungligen från Höör, Skåne, och kommer närmast från en tjänst som utredare på Migrationsverket i Malmö. Han har tidigare i omgångar varit praktikant och sommarvikarie på vår ledarredaktion samt tillförordnad politisk redaktör och debattredaktör på Hallandsposten.