Släng inte ditt skräp på backen

Signerat 2 mars 2021 05:00
Detta är en ledarkrönika. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

De allra flesta är överens om att det inte ska slängas skräp i stadsmiljö och natur. Såklart förekommer det slarv och misstag kan ske. Men det finns också de som helt struntar i att ta ansvar för sina sopor. 

 

Förra veckan berättade EK/ST om Lennart Johansson som arbetar med att plocka skräp i Eskilstuna. Det bråte som gömts i snön syns när vårsolen tittar fram.

Det handlar om cigarettpaket, fimpar, plastförpackningar, pantburkar. Även hundbajs som borde ha plockats upp av hundägaren. Till och med en och annan använd blöja har varit undangömd under rutschkanor eller grävts ner i sandlådor.

Vill vi att vår gemensamma miljö ska vara så skräpig?

 

Utöver att vara ett estetiskt problem kan nedskräpning också vara farligt. Kvarlämnat krossat glas eller trasiga pantburkar kan skada djur och barn. Många fiskar och fåglar dör av att de fastnar eller äter plast som kommer ut i vattendrag, sjöar och hav.

Vi ska inte heller misshushålla med jordens resurser. Plast och andra material som försvinner ur återvinningscykeln är ett slöseri. Därför är det viktigt att soporna hamnar där de göra minst skada och mest nytta.

 

Företag behöver också minska förekomsten av plast och andra material som inte är nedbrytbara. Nya EU-regler som börjar gälla från och med juli i år innebär ett förbud mot sugrör, bomullspinnar och flera olika typer av engångsartiklar i plast. Sådana förbud tvingar näringslivet att hitta andra material som inte är lika skadliga som plast. Konsumenter måste fundera över vilka produkter de köper och använder.

Politiker behöver ordna så att det finns nog med sopkärl där många rör sig. Det kan underlätta för människor att göra rätt. Folk kan också ta egna initiativ. De som motionerar i skog, mark och stad kan ha med sig en extra påse för att plocka en och annan bit skräp. För andra är skräpplockardagar ett alternativ.

 

Du har ansvar för ditt skräp. Hittar du inte någon soptunna när du är ute i vår gemensamma miljö får du ta med dig det hem. För även om det inte placerats ut soptunnor i varje gatukorsning betyder inte det att bråte kan slängas var som helst.

Kommentera
Ämnen du kan följa