Ta ansvar för ditt skräp – plocka upp efter dig

Foto:

Signerat2020-09-22 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under måndagen rapporterade SVT Sörmland att stiftelsen Håll Sverige Rent i helgen anordnade de så kallade skräpplockardagarna. Och några som engagerade sig var ungdomar från Eskilstuna Linden Hockeyklubb. Hockeyungdomarnas välgörande arbete slutade med 15 säckar och nästan 30 kilo skräp på bara några få timmar. 

Det som slängs "på backen" är ofta förpackningar och engångsartiklar i plast. Plastpåsar som flyger runt på torg eller fastnar i buskar och träd är inte vackert. Inte heller cigarettfimpar, ölburkar, papperskvitton och annat krafs ska ligga på marken. 

Nedskräpning är inte bara en fråga om estetik. Det utgör också ett hot mot djurliv. I synnerhet plast. Ibland dör djur för att de ätit plastskräp. Djuren kan också fastna i det och dör av att de drunknar, kvävs eller svälter.

I "Skräprapporten 2020" från Håll Sverige Rent finns en enkät utförd av Novus. Där framgår att de allra flesta tycker det är viktigt att hålla rent i vår gemensamma miljö. Av dem som medger att de skräpat ner, uppger en tredjedel att det varit för att de inte kunnat hitta en soptunna.

Det är därför viktigt att kommuner ser till så att det finns sopkärl. Men det går inte att ha dem i varje gatukorsning eller överallt i skog och mark. Hittar du inte någon soptunna så får du ta med dig skräpet hem. Oavsett hur smått eller stort det är, det är ditt skräp.

Men misstag och slarv förekommer. Därför kan det vara bra att göra som hockeyungdomarna och delta i gemensamma skräpplockningar. Eller varför inte ta med dig en påse eller två när du är ute på promenad eller joggar, och plocka upp när du ser skräp i vägkant eller buskage.

Företag och konsumenter har också en del ansvar i att minska mängden avfall. Bland annat behöver bolag minska förekomsten av plast eller andra icke-nedbrytbara material i sina produkter. En del av detta är redan på väg då nya EU-regler från och med nästa år förbjuder plast i en del engångsartiklar och förpackningar. Konsumenter bör också se över hur ofta och vad man förbrukar. Vissa köp kan vara kloka att avstå, eller vänta med.

Det är också en fråga om resursanvändning. Jordens resurser är inte oändliga. När plast eller annat material försvinner ur återvinningscykeln är det ett slöseri. Ny teknik kan förbättra möjligheten att återvinna material och använda resurser effektivare. Men det finns ändå skäl att se över hur produkter används och vad som händer med dem sedan.