Ta inga snabba beslut om hund i coronatider

Signerat 25 maj 2020 15:03
Detta är en ledarkrönika. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Visst vore det fint med en hundvalp i sommar? 

Så tänker många sörmlänningar under pandemin. Detta går att läsa i lördagens tidning. 

Hunduppfödare i Sörmland, och Sverige, vittnar om att förfrågningar om hundvalp ökat mer än vanligt under våren. Enligt statistik från Agria djurförsäkring kunde Dagens Nyheter (12/5) konstatera att antalet sålda försäkringar för katter och hundar ökat med 14 respektive 17 procent jämfört med samma period förra året.

 

Och det är inte konstigt. Färre människor är på jobbet hela dagar och är därför mer hemma. Även utlandsresorna är skjutna på framtiden och några längre resor inom Sverige rekommenderas för närvarande inte av Folkhälsomyndigheten.

Det finns fördelar att skaffa hund under pandemin. För hunden är det att den får ägare som har mycket tid för lek och inlärning den första tiden i det nya hemmet. I brist på sociala aktiviteter tar många redan promenader några gånger om dagen. Närheten och tillgivenheten som hundar kan ge under pandemin kan också vara viktig för ägarnas hälsa, utan att riskera smittspridning.

 

Men på sikt finns problem som inte alla nödvändigtvis funderat över. Det handlar om pengar.

Försäkringar, veterinärbesök och foder kostar. I pandemins spår är försörjningen för många svenskar också osäker, och många riskerar förlora sina jobb och inkomster. Det hör också till att de som återgår till sin arbetsplats eller får nytt jobb när coronapandemin lagt sig, kan kanske inte umgås med hunden lika mycket som tidigare. Det kan därför bli aktuellt att behöva betala för hunddagis eller annan hundpassning. Om hunden är hemma på egen hand för länge, kan det bli skadligt för dess sociala utveckling och mående.

 

Många som tar sitt beslut med kort varsel kommer inte kunna köpa någon hund i år. Många valpar är tingade långt innan födsel. Och uppfödarna kan inte avla fram hundar på kort tid. Inte heller kan adoptionscentren lämna ifrån sig hundar till vem som helst, och tidskrävande intervjuer med intressenter är vanligt och nödvändigt.

Det ger potentiella hundägarna tid att tänka till och fråga sig: Har jag tillräcklig kunskap, tid och pengar för att hålla mig med hund? 

 

Uppfödare och säljare har särskilt ansvar i att förhöra sig om potentiella köpares förmåga att ta hand om en hund. Men under coronatider finns det större anledning att vara extra noggrann och fråga om långsiktiga planer. 

Att köpa hund är ett ansvar som inte slutar när pandemin avtar, utan gäller djurets hela levnadstid som ofta kan handla om 10 till 15 år.

Ämnen du kan följa