Ungern borde stödja Ukraina, inte Putin

Niklas Otto Olsson.

Niklas Otto Olsson.

Foto:

Signerat2022-04-05 21:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Korruption. Undergrävande av rättsstat. Undanröjande av den fria pressen. Nära relationer med massmördarregimer. Allt detta är Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans Fideszparti skyldiga till. Det borde vara skäl nog för ungrarna att ha röstat bort dem.

Men så blev det inte i söndagens val. Fideszpartiet och dess allierade segrade över oppositionen. Detta trots att regeringen borde att bestraffats för att den politiserat rättsväsendet, försnillat EU-medel och i praktiken gjort slut på pressfriheten i landet. Inte heller var Orbáns nära relationer med Moskva, som invaderat grannlandet Ukraina, och Peking nog för att få ned honom från tronen.

Det regeringsskifte som behövs för att reparera relationerna med EU, motverka korruption och vända på orbaniseringen av rättsstaten, blev det inget av.

Samtidigt kan det inte kallas ett verkligt rättvist val. Fideszpartiets kampanjbudget var flera gånger större än den förenade oppositionens. På Facebook dominerade regeringspartiets budskap, samtidigt som koalitionen inte fick samma synlighet. Även i traditionella medier var det svårt för andra partier än Fidesz att nå ut till väljarna. I statliga medier sprids regeringslojala budskap. Kvarvarande medier är likriktade och har under valrörelsen, men också åratal innan, basunerat ut regimens, Fideszpartiets och premiärministerns propaganda. Av de fria medierna är det endast en liten skärva kvar. Befolkningens förutsättningar att bilda sig en välinformerad åsikt försvåras. 

Regimen har även förändrat valdistrikt till egen fördel. 

Allt detta är skäl för att ifrågasätta Ungerns plats i EU. En stat som beter sig så hör inte hemma i en församling för demokratiska länder. 

Även kriget i Ukraina har visat vilket styre Orbánregimen är. Landet har ställt sig bakom de flesta sanktionerna mot Ryssland. Men något verkligt stöd till Ukraina finns inte. Inga vapen tillåts sändas till Ukraina från eller genom Ungern. Visserligen är inte Orbáns land ensamt om att inte vilja stoppa import av gas och olja från Ryssland, men även detta är uselt. Ukrainarna kämpar för sin frihet och sina liv mot en rysk statsmakt finansierad av fossilbränsleförsäljningar. Då väljer Orbán att ”skydda” ungrarna från högre elpriser.

För det är så det låter. Fideszpartiet påstår sig sätta Ungern och ungrarna först. Men hur kan det vara i ungrarnas intresse att vara följsamma med förtryckarstaten Ryssland? Det Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade på tisdagen är rätt och riktigt: Viktor Orbán måste välja mellan Ryssland och resten av världen. Länder som väljer det förra ser knappast till sitt lands bästa.