Ungmoderata kvacksalvare går sprithögerns ärenden

Foto:

Signerat2021-04-23 06:10
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så som smittspridningen ser ut var torsdagens beslut ofrånkomligt. Restriktioner som annars hade kunnat lättas en del blir kvar ett tag till. Det är fortfarande så många som insjuknar att det är på väg att bli överansträngt på intensiv- och infektionskliniker.

I vilka åldrar har sjukdom eller restriktioner drabbat hårdast? Vad gäller insjuknande och dödsfall är det ju de äldsta i samhället. Men vad i restriktionerna har drabbat ungdomar så att det skadat dem? I den frågan förekommer svårartat politiskt kvacksalveri från höger.

Annat är tydligt, men har varit svårt att undvika i en allvarlig pandemi. Studieresultat har försvagats en del, trots ambitionerna att hålla grundskolor i gång och ha åtminstone lektioner över nätet på gymnasiet. Högskolor har fungerat sämre. Folkhögskolor har i en del fall drabbats mycket hårt. Allt detta kan sätta spår framåt i tiden, i inkomster och kompetens för jobb.

Några av de hårdast drabbade servicenäringarna har även varit vanliga vägar in i yrkeslivet, inte minst turistnäring, kaféer och en del slags butiker. De kommer tillbaka snabbt när vaccineringen hunnit längre. Men spåren av 2020-21 i ungas arbete och inkomster är mycket märkbara.

Kvacksalvarnas recept handlar om annat. För att betala tillbaka en påstådd ”skuld” till de unga ska alkoholen göras billigare på Systemet, säljas i matbutikerna och i butiker hos alkoholproducenter, och det ska kunna vara nattklubb med sprit hela nätterna – allt enligt krav från två ledande företrädare för Moderata Ungdomsförbundet. Deras vice ordförande på riksnivå och distriktsordföranden i Skåne hade nyligen en kravlista om detta och annat i Expressen.

Dessutom framställer de restriktionerna i butiker och på serveringar som något slags "Löfven-strategi" som ”med närmast kirurgisk precision gjort tillvaron näst intill ohållbar för dagens ungdomsgeneration”. Det är mer än lättsinnigt. De stora dragen i restriktionerna har bestämts av virusets egenskaper, inte av någon partipolitisk inställning.

Ungdomars intressen är inte desamma som den kommersiella sprithögerns intressen. Alkohol gallrar ut ungdomar och äldre ur arbetslivet genom social utslagning, sjukdom och förtida död.

Alkohol är en av orsakerna till att män slår kvinnor, och ibland slår ihjäl dem. Alkohol bidrar till andras arbetslöshet även när den ger mer jobb hos ölbryggare och krögare. På senare år har ungdomar förnuftigt nog druckit mindre. Det är hälsosamt för de unga, men en nackdel för sådana som hellre säljer mer för att fler ska vara berusade.

Toppar inom Moderata Ungdomsförbundet väljer då sida. De tar parti för alkoholprofitörerna, mot ungdomarna.