Våldet mot kvinnor är ett mansproblem

Foto:

Signerat2021-07-01 04:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är viktigt att poängtera: det går inte att veta vem som kommer kontrollera, misshandla och mörda i nära relationer. För dem objekt som hamnar i sådana situationer måste det därför finnas vägar ut.

I en del fall mördas dessa kvinnor innan de hinner lämna förhållandet. Förra året dömdes tolv män för att ha mördat en kvinna de var i en nära relation med. I veckan gjorde Dagens Nyheter en genomgång av domarna för att se vilka det är som utfört dessa grova brott.

Männen är på många sätt ganska olika varandra. De är mellan 22 och 77 år. De jobbar som lastbilsförare, dataingenjörer, hantverkare och inom äldrevård. Några är också pensionärer. 

De var pojkvänner, makar eller sambos till kvinnorna. Vissa hade varit tillsammans en kort tid. I andra fall handlade det om över ett halvsekel.

En man var tidigare dömd för misshandel av samma hustru han senare mördade. De flesta andra fanns inte i belastningsregistret förutom några enstaka trafikbrott.

En del av männen beskrivs ha problem med alkohol och kan lätt bli aggressiva. I andra fall är det inget som omgivningen känner igen. Vissa har haft pengabekymmer, andra har haft god ekonomi. Några av förhållandena beskrivs som kontrollerande. De flesta av männen uppger i förhör att de mått psykiskt dåligt en tid innan de mördat sin partner, några har sökt hjälp i vården. Men bara i ett fall bedömdes mannen ha en allvarlig psykisk störning, och dömdes därför till rättspsykiatrisk vård.

Det ena fallet är inte det andra likt. Det tydligaste mönstret är att kvinnorna i relationerna försökt lämna mannen som i sin tur inte accepterat detta. 

När våld i nära relationer diskuteras av politiker och andra opinionsbildare enas de ofta om hårdare och längre straff. Svårare är de samtal som behöver föras om hur mycket pengar som ska gå till tjej- och kvinnojourer och socialtjänst. Vilka arbetssätt fungerar bäst för att upptäcka och förhindra våldet? När socialpolitiken utformas måste också ordentliga diskussioner om alkohol och droger ske. Dess skadeverkningar är inte obetydliga.

Människor behöver ställa upp för de kvinnor som försöker lämna farliga förhållanden. Det kan vara alltifrån att ringa och prata, handla mat, hjälpa med bostads- eller jobbsökande.

Även män drabbas av mäns våld. Det är ofta i offentliga miljöer och med mycket alkohol. För att dessa våldsbrott, både mot män och kvinnor, inte ska ske från första början behövs attitydförändringar. Unga killar behöver goda manliga förebilder. Det innebär att säga ifrån när vänner och familj passerar gränser. Att tänka på hur man pratar med och om kvinnor. Och att göra upp med dålig kvinnosyn och destruktiva machotankar.