Västeuropa ska inte vara en fristad för skumma pengar

.

.

Foto: Sörmlands Media

Signerat2022-02-15 19:22
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tre ryska bankchefer har fått bulgariskt medborgarskap, berättar nyhetssajten Euractiv (14/2). Det har varit möjligt tack vare ett upplägg som kommit att kallas ”gyllene pass”. Det gör det möjligt för en utlänning som investerar en viss summa pengar i landet att bli medborgare utan några ytterligare krav. Ett bulgariskt pass gör det i sin tur möjligt att röra sig fritt och göra affärer i hela EU.

Av unionsländer erbjuder även Malta sådana gyllene pass medan Cypern tvingades sluta med dem 2020 efter press från EU-kommissionen.

De här vägarna finns för att locka kapital, heter det. Men det speciella med de bulgariska köpepassen är att de inte kräver några investeringar i egentlig mening. Utlänningen måste inte köpa egendom utan kan sätta in en summa på ett bulgariskt bankkonto eller köpa bulgariska statsobligationer för att efter erhållande av pass ta ut pengarna eller sälja sina statspapper. Nyttan för landets ekonomi blir nära noll.

Bulgariens lagstiftare har uppenbarligen inte tänkt till. Men även ett passystem som främjar riktiga kapitalplaceringar hade varit problematiskt. Det kan inte ligga i EU:s intresse att ge den ryska makteliten och diverse skurkar reträttvägar och, i vissa fall, tvätta gråa och svarta pengar genom investeringar i väst. Eller låta dem njuta frukterna av stölder från det ryska folket. Inget tyder på att just de här tre bankmännen hör till de senare kategorierna men det finns andra.

Och penningsmagneten måste inte vara medborgarskap. Ofta räcker det med multivisum och möjligheter att resa in och ut som man vill. Storbritannien har länge varit en sådan destination för i huvudsak ryska regimnära pengar men även sådana från andra skumraskländer.

Häromåret kom det fram att Dariga Nazarbajeva, dotter till Kazakstans förre diktator Nursultan Nazarbajev, äger fastigheter i London för motsvarande 1,7 miljarder kronor. Värdet av hela Nazarbajev-familjens egendom i landet sätts till 4,2 miljarder.

När familjen väl förlorar det sista av sitt fotfäste i Kazakstan, efter maktkampen där, kan den leva ett bekvämt liv i Storbritannien.

En annan som tidigare haft London som sitt andra hem är den Kreml närstående affärsmannen Roman Abramovitj, ägare av fotbollsklubben Chelsea med mera. När hans så kallade entreprenörvisum gick ut 2018 fick han problem med dess förnyelse. Abramovitj löste det med att skaffa sig ett israeliskt pass och därmed kunna resa till Storbritannien, vilket han också gjorde i höstas.

Därtill har han nu ett EU-pass. Våren 2021 blev han nämligen portugisisk medborgare. Enligt en lag från 2015 får personer som bevisar att de är ättlingar till sefardiska judar, utkastade från Portugal år 1496, rätt till medborgarskap. Den grannlaga uppgiften att bevisa – eller kanske snarare ”bevisa” – något sådant gör detta i praktiken till ett gyllene pass, öppet för personer med pengar och kontakter. Fram till nyligen hade även Spanien ett sådant system.

Allt detta visar att EU och Västeuropa har väldigt lång väg att vandra för att inte låta sig utnyttjas av människor som förtrycker och plundrar sitt folk.