Viktigast Àr att Sverige stÄr redo för nÀsta pandemi

.

.

Foto: Sörmlands Media

Signerat2020-06-10 18:12
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Under onsdagen drabbade Ätta politiker samman i den första partiledardebatten i riksdagen sedan coronaviruset tog sitt grepp om Sverige. Som vÀntat var pandemin och dess samhÀllseffekter de stora frÄgorna.

Statsminister Stefan Löfven (S) idkade sjĂ€lvinsikt nĂ€r det gĂ€llde Sveriges hantering av smittan: Testningen för corona borde varit pĂ„ plats tidigare och nĂ„tt bredare grupper. Den stora smittspridningen bland Ă€ldre pĂ„ sĂ€rskilda boenden har ocksĂ„ visat pĂ„ brister inom Ă€ldreomsorgen. Rutiner och kunskaper om hygien- och skyddsrutiner har varit bristfĂ€lliga inom omsorgen. 

OcksĂ„ den höga personalomsĂ€ttningenÂŽkan vara en av anledningarna till att smittspridningen inom den varit stor. Om det var partierna överens. MĂ„nga inom omsorgen Ă€r timanstĂ€llda, vilket kan ha lett till att personal med symtom Ă€ndĂ„ tagit sig till arbetet för att inte fĂ„ för hög frĂ„nvaro. 

Att fler inom omsorgen behöver gĂ„ frĂ„n timanstĂ€llning till fasta anstĂ€llningar, Ă€r ocksĂ„ en viktig mĂ„lsĂ€ttning som flera riksdagspartier pĂ„ ett eller annat sĂ€tt stĂ€llde sig bakom under debatten. 

I riksdagen rĂ„dde det enighet om att en coronakommission ska inrĂ€ttas för att utvĂ€rdera den svenska krishanteringen under pandemin. Det handlar om Ă€ldreomsorgen och av hĂ€lso- och sjukvĂ„rden och av Ă„tgĂ€rderna för att lindra de samhĂ€llsekonomiska konsekvenserna av coronaviruset. 

Men det finns fortfarande nĂ„gra frĂ„gor att besvara. Vem Ă€r det kommissionen ska granska? Vem ska bli ansvarig utredare och nĂ€r ska slutsatserna redovisas? 

Bland annat har regeringen föreslagit att kommuner och regioner Àr de som ska granskas, och att kommissionens slutredovisningen ska ske i november 2022, det vill sÀga tvÄ mÄnader efter nÀsta riksdagsval. Moderatledaren Ulf Kristersson (M) invÀnde mot detta, slutsatserna bör presenteras redan Äret innan. Han instÀmmer i att kommunerna och regionernas arbete med coronaviruset ska granskas, men ocksÄ regeringen och svenska myndigheter. Han föreslog ocksÄ att politiskt oberoende experter bör vara ansvariga för kommissionen.

PĂ„ flera punkter har Kristersson rĂ€tt. En utredning av hanteringen av pandemin mĂ„ste till. Hur och nĂ€r Ă„tgĂ€rder satts in, och om de gett önskvĂ€rd effekt, kan vara ovĂ€rderliga lĂ€rdomar att ta med sig inför andra viruskriser. DĂ€rför Ă€r det viktigt att ocksĂ„ regeringens och myndigheternas arbete med pandemin granskas. Att tillsĂ€tta politiskt oberoende experter Ă€r ocksĂ„ vettigt. 

FrÄgan nÀr slutsatserna ska redovisas beror pÄ nÀr startskottet för kommissionen gÄr, och hur omfattande uppdraget ska vara. Det Àr viktigt att vÀljare med kommissionens slutsatser som underlag kan utkrÀva ansvar frÄn beslutsfattare, gÀrna dÄ inför ett riksdagsval. Det Àr ocksÄ bra om kunskapen som en coronakommission kan samla pÄ sig presenteras sÄ fort det gÄr, sÄ att ÄtgÀrder kan komma pÄ plats. Men nÀr nÀsta val infaller mÄste ses som en underordnad frÄga.

Det viktigaste mÄste vara att Sverige stÄr redo för framtida pandemier och andra svÄra kriser.