Riv upp beslutet om Långbergsskolan

Lotta Grönblad (S) skriver i ett debattsvar: ” Det går inte att göra som Strängnäspartiet; lova små och nära skolor utan att visa hur detta ska finansieras. Om det inte är så att skatten ska höjas med minst ytterligare en krona. Dessutom måste kvaliteten utvecklas i alla kommunens skolor, inte bara för de två småskolorna som Strängnäspartiet nu lyfter fram.”

19 maj 2010 16:27

Men det går tydligen alldeles utmärkt att lova två nya skolor i stället för Storken och Långbergsskolan – utan att visa hur de ska finansieras.

Vi har pratat med moderater som har dörrknackat i Långbergsskolans upptagningsområde. Frågan som har kommit upp mest är att Långbergsskolan skall ligga kvar. Vi räknar med att Lotta Grönblad (S) inte har gått runt i området och pratat med föräldrar. Hon har nog mest ägnat tid åt en strategi för hur man lurar igenom nedläggning av stadens bästa kommunala skola. Det heter alltid flytt när Socialdemokrater lägger ner skolor.

På slutet av 90-talet diskuterades hur Långbergsskolan skulle profilera sig för att få fler elever. Nu är de för många, då ska den bort. Vi ser ingen logik i detta. Långbergsskolans styrka är att den ligger där den ligger. Att många väljer den till sina barn, trots trångboddheten, är för att de tycker den är bra. Närhetsprincipen är viktig för de mindre skolbarnen.

För en del år sedan lämnade flera duktiga pedagoger Långbergsskolan och startade friskolan Karlavagnen på Tosterösidan; friskolornas Mecka. Många elever följde med. Men många stannade kvar på grund av gissningsvis två saker; den korta skolvägen och den natursköna skolgården. Den konkurrensfördelen försvinner när den Socialdemokratiskt ledda majoriteten har beslutat om en flytt. Grönblad hävdar att Strängnäspartiets förslag att behålla Långbergsskolan innebär antingen en rejäl skattehöjning eller nya varsel i skolan. På vilket sätt ? Att bygga två nya skolor, i stället för att ta tillvara på det vi har, skulle alltså på intet sätt innebära en skattehöjning? Räknestycket går inte ihop, Grönblad. Vi vädjar till majoriteten: Riv upp beslutet att flytta Långbergsskolan! Det är det enda rätta att göra!

Margit Urtegård, ordförande i Strängnäspartiet

Erik Berg, gruppledare för Strängnäspartiet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa