Glöm tanken på kommundelning

Gripsholms kommun är en utomordentligt bra idé! Det var den redan 1970 då namnet på den nya sammanslagna kommunen diskuterades. Vet ej vad som gjorde att man inte valde det namnet. Det hade säkert sparat en hel del irritation mellan de båda ingående städerna och övriga kommundelar.

14 augusti 2010 12:05

Därför tror vi också att ett namnbyte på hela kommunen till just Gripsholms kommun vore en bra lösning. Strängnäs kan fortfarande vara ”centralort” men ingen behöver längre förväxla staden Strängnäs med kommunen. Vi lär oss att när vi talar om ”kommunen” så är det inte Strängnäs det handlar om.

Att dela den nuvarande kommunen i två delar är ingen lösning. I vart fall inte för de just nu upprörda Stallarholmsborna som i stället för att reta sig på ”Strängnäspolitiker”, i en ny tänkt kommun, med all sannolikhet skulle få anledning att reta sig på ”Mariefredspolitiker” i stället.

Mellan Åkers styckebruk och Mariefred finns sedan gammalt så mycken misstro och antagonism att det inte heller skulle vara någon framkomlig väg, vilket dessutom redan SKL:s utredning för några år sedan har visat. Kan man inte ens ena sig om var kommunhuset i den nya kommunen ska ligga är förutsättningarna för framgång obefintliga.

Så glöm tanken på kommundelning! Koncentrera er i de olika kommundelarna – och partierna – på att få en politisk representation i de centrala beslutsfattande församlingarna som rimligen motsvarar er andel av invånarna i kommunen. Mariefred har en alltför dominerande andel ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen men hävdar trots detta med en dåres envishet att ”man blir överkörd av Strängnäspolitiker”. Självinsikten är dålig.

Kommundelsråd och kommundelsnämnder liksom geografiska beredningar är av ondo. I stället för att öka det demokratiska deltagandet har de underbyggt bypolitik och avundsjuka.

Att fortsätta en separationspolitik är bara destruktivt. Bygg i stället ihop en gemensam kommun och låt oss kalla den Gripsholms kommun.

Hélène Brodin Rheindorf
Gruppledare

Mats Werner
Vice gruppledare
Kristdemokraterna i Strängnäs kommun

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa