I väntan på striden

Hellre än att riva av plåstret snabbt drar Socialdemokraterna ut på plågan. Om partiet inte gett upp tanken på att någon gång vinna ett val måste Håkan Juholt avgå. Men det sker inte just precis nu.

15 oktober 2011 09:31

Efter ett sju timmar långt sammanträde i går, meddelade verkställande utskottet att de i enighet stöder Juholt. Kort därefter kom beskedet att förundersökningen läggs ner eftersom det saknas ett tydligt regelverk för privat hyrda bostäder. Det innebär att Juholt kan vidareutveckla sitt försvar, som hittills byggt på att han säger att han trott att han gjort rätt. Nu kanske han kommer att tillägga att han faktiskt inte gjort något formellt fel.

Faller historien då? Får drevet lunka hem med svansarna mellan benen och erkänna att en oskyldig ställts vid skampålen? Knappast. Den moraliska frågan kvarstår, den som hela tiden har stått i fokus för alla, utom möjligen för huvudpersonen själv: Varför tyckte Juholt att andra skulle betala för hans flickväns boende?

Besvikelsen och vreden är inte juridisk.

Socialdemokraternas partiledare är ingen stackars knegare med knappa resurser, utan en höginkomsttagare med en rundlig lön på 144 000 kronor. Han uppfattas som en hycklare när han ropar högt om ökande klyftor och rasar mot skattesänkningar för höginkomsttagare – men samtidigt mjölkat systemet rejält.

Håkan Juholt och partiledningen måste förstå att det är ur detta som indignationen mot honom stammar.

Förtroendet för Juholt är för alltid skadeskjutet. Visst kommer de rekordlåga siffrorna häva sig uppåt en smula när stormen bedarrat. Men han lär inte leda partiet till några valframgångar. När partiordföranden nu verkar vilja hålla sig kvar vid posten med näbbar och klor, är det inte socialdemokratins bästa han har för ögonen.

Men så mycket fruktar tydligen partiet en ny partiledarstrid att VU väljer att hålla Juholt om ryggen ändå – i alla fall för tillfället. Ingredienserna i den senaste tidens rapportering om Socialdemokraterna är av sådant slag att man kan ana varför. Turerna kring budgeten avslöjade hätska motsättningar. Utspelet om medborgarskap avslöjade först att ryggmärgsreflexerna mot främlingsfientlig politik saknas hos en del. Och sedan att enskilda politiker kan offras om den offentliga kritiken blir för hård. Hela tiden har det läckt uppgifter till medierna på ett sätt som tidigare varit otänkbart för Socialdemokraterna. På kort tid har väldigt mycket bubblat upp till ytan - vad mer finns där? En strid om partiledarposten kan komma att blottlägga djupa klyftor, och kanske öppna nya, alldeles oöverbryggliga raviner.

Gårdagens besked ska ändå inte förstås som en permanent hållning. Det är inte så konstigt om processen tar lite tid. Mona Sahlin avgick inte på valnatten, trots att alla visste att hennes framtid som partiledare stod och föll med valutgången.

Det påstås ibland att kvinnliga politiker döms hårdare än manliga. Det är väl inte direkt något välbelagt påstående. Men om Socialdemokraterna ska kunna tala med någon som

helst trovärdighet i jämställdhetsfrågor kan de

inte förknippas med ett så iögonfallande exempel på olika behandling av kvinnor och män i ledande ställning.

Sahlin fick ta paus från politiken på grund av kontokortsaffären, innan hon återkom och 2007 faktiskt lyckades bli partiledare. Men skandalen sägs ha begränsat henne ända in i valrörelsen 15 år senare. Vad ska då inte Juholts felaktiga bostadsbidrag göra i valrörelsen 2014?

– Han har kraft och han orkar, sa en bedrövad Carin Jämtin på presskonferensen i går eftermiddag där det meddelades att Juholt inte avgår. Därefter lanserades, i samma sorgesamma tonläge, en turné under vilken Juholt ska resa runt i landet och möta partiaktiva och väljare.

Politiker har en universalkur som kallas att ”resa runt i landet och lyssna på folk”. Den är ett trubbigt politiskt verktyg. I det här fallet är den förmodligen helt verkningslös.

Men något ska man ju säga från partihögkvarteret medan man ånyo rustar sig för kamp, kanske till och med för ett fullskaligt partipolitiskt inbördeskrig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!