Handlingarna finns hos Strengnäs Tidning

15 december 2011 04:03

Enligt Konkurrensverket är Lagen om offentlig upphandling, LOU, till för att skattebetalarnas pengar ska användas på effektivast sätt och motverka korruption.

Hur lagen följs i Strängnäs kommun har Strengnäs Tidning den senaste tiden granskat och berättat om.

Nu väljer en av kommunens högsta chefer att kommentera våra artiklar.

Men i stället för att berätta vad kommunen nu gör för att komma tillrätta med de problem som vi kunnat peka på väljer László Némedi, chef för teknik- och servicekontoret, att skjuta budbäraren.

Hans retorik går ut på att peka på vad han anser vara frågetecken i vår granskning. Det vi kan konstatera är:

• Revisorerna har granskat kommunens hyreskontrakt med företaget Anläggningsspecialisten för verkstaden på Kvitten. Men svaret var inte tillräckligt ansåg revisorerna och därför fortsätter granskningen.

• Kommunen hyr ibland verkstadslokal av Anläggningsspecialisten, samma lokal som kommunen hyr ut till företaget. Det framkommer av företagets fakturor till kommunen. Något som vi redovisar i artiklarna.

• Inom journalistiken är det självklart att den som är ansvarig för en verksamhet ställs till svars för besluten, så också i de här fallen.

• Underlaget till artiklarna om konsultskandalen och upphandlinghistorierna är offentliga handlingar. Om László Némedi inte kan få ut dessa via kommunen går det utmärkt att läsa dem hos Strengnäs Tidning.

László Némedi har förstås rätt att tycka vad han vill. Svaren på frågorna skulle han dock hitta om han läste våra artiklar och förhoppningsvis efter det kunna svara både Strengnäs Tidning och Strängnäsborna på frågan: Hur ska kommunen se till att skattepengarna används på effektivast sätt?

Kristina Levin

Camilla Olsson

Reportrar Strengnäs Tidning

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!