Majoriteten tappar förtroende

Det man brukar säga om förtroende är ju att det är svårt att bygga upp men lätt att bli av med. Jag har följt majoriteten i Strängnäs ett tag nu, speciellt efter att Långbergsskolan flyttade till Karinslund, och för mig verkar det som att de inte vill ha kvar något förtroende kvar hos kommuninvånarna.

10 mars 2012 06:57

Bara en sådan sak att man börjar med att tala om att en skolflytt ska vara temporär men helt plötsligt blir permanent är ett hån mot föräldrar. Här tappade man en hel del förtroende från föräldrar. Men det kanske är ett acceptabelt förtroendetapp då det bara gäller en skola.

Man fortsätter med avtal som ska göra det bättre och kanske inte billigare men åtminstone inte dyrare för kommuninvånarna. I slutänden visar det sig att det blir dyrare (Vatten från Stockholm, Pro Marina för att ta två exempel).

Inte nog med att man inte kan skriva avtal utan man ser till att olagligt hyra in en konsult som sedan blir anställd, det också på tvivelaktiga grunder. Man säger att man aldrig haft en så bra kommunchef tidigare.

Är det inte då konstigt att kommunen ligger i en nedåtgående spiral i förtroende på grund av alla dåliga beslut? Man talar vitt och brett om medborgardialog som i verkligheten inte existerar. Här får man inte heller något växande förtroende.

En av de största förtroendebovarna för kommunpolitikerna i dag är den nya omorganisationen av skolorna där man praktiskt taget har kört över alla i kommunen. Man kan inte presentera en plan för hur man ska genomföra själva omorganisationen ännu mindre en budget så att man faktiskt skulle kunna ställa fler förslag mot varandra. Föräldrar, elever och lärare har inte alls varit delaktiga i processen utan man har helt enkelt fattat ett beslut som hela kommunen får lida av i många år framöver.

Och lite i smyg, verkar det som, har man börjat göra en omorganisation av förskolorna.

Men eftersom man anser att man inte behöver informera någon kommer det förmodligen bara att bli en stor överraskning när man måste flytta sina barn till någon dagisfabrik som inte ligger i området där man bor.

Så varför gör man så dåligt ifrån sig på förtroendefronten? Finns det någon dold agenda för deras agerande eller är det så att man tycker att deras positioner är viktigare än att lyssna på sina invånare och göra något bra av kommunen?

Mikael Johansson
Kommuninvånare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa