Tvättnötter får dåligt rykte

16 mars 2012 06:18

Råd och Rön dömer ut tvättnötter (Sapindus mukorossi). Testet visar att tvätten skulle vara smutsigare än efter tvätt med enbart vatten. Hur nötterna används framgår inte, bara att man har följt instruktionerna från säljaren. Är det samma nötter som används genom alla tvättarna – eller har man bytt till nya? Det framgår inte om hela eller delade nötter används. Saponinerna sitter på insidan av nöten.

Testchef Ronny Karlson skriver i en kommentar: det handlar om att nötter och bollar inte är bättre än vatten. Och därmed är de helt onödiga och enbart en belastning för naturen. Miljöpåverkan 1/6 jämfört med vanligt tvättmedel framkommer i testet.

Vatten är ett fantastiskt lösningsmedel. Vatten är polärt, har alltså en laddning. Att lika löser lika fick de flesta med sig från kemin i grundskolan. Att vatten skulle lösa fett bättre än någonting som innehåller saponiner har jag svårt att tro. Hur ren tvätten är skulle ju kunna kontrolleras vad gäller kemikalierester och bakterietillväxt. Här tittar man bara på fläckborttagningsförmågan.

Att se om tvättnötterna fungerar är inget den internationella forskningen behöver ägna sig åt längre, är det bara i Norden man har gått bet? Tvättnötter har sedan länge används i schampon, flytande tvättmedel, tandkräm och drycker som emulgeringsmedel och skumagenter. Det finns forskning som stöder tanken bakom tvättnötter som tvättmedel.

Forskningen är nu hetast inom det medicinska området. Tvättnötter har antiinflammatoriska och antimikrobiella effekter och är effektivt mot candidas och trichomonas. Dessutom är den mild för huden och används i hudvårdsprodukter.

Jämförande analyser mellan Sodium Laureth Sulfate visar nästan lika god skumförmåga men i jämförelse moderat tvättförmåga. Med tanke på hur farliga syntetiska kemikalier i schampo som Sodium Laureth Sulfate är nöjer jag mig med moderat tvättförmåga så länge jag inte riskerar farliga rester från irriterande kemikalier.

Min erfarenhet är att även den solkigaste hundpläden blir ren och där går vatten bet. Fläckar har jag råkat ut för en gång, att tro att tvättnötterna eller tvättmedel skulle klara en hennaindränkt handduk var väl optimistiskt. Jag har dock märkt att första gången tvättnötterna går i maskinen är effekten undermålig, de tvättar bäst andra till fjärde maskinen. Därför har jag en påse som jag var tredje tvätt fyller på någon till nöt i.

Det verkar vara andra som haft liknande upplevelser, att göra avkok eller extrakt tar bort skillnaderna. Har jag glömt lägga i nötpåsen har jag fått tvätta om. Som kemi och biologilärare ser jag fram emot att under våren testa tvättnötternas effektivitet och påverkansfaktorer i skolan.

Ingela Borgefjord

Ex-lärare kemi och biologi

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa