Fel man på fel plats hos M

10 januari 2013 06:00

Sedan 2010 sitter Abdirisak Waberi i Sveriges riksdag. Han är en av de 349 ledamöter som ska representera oss. I en SVT-dokumentär sa Waberi bland annat att ”islam har en tolkning”. En absurd ståndpunkt som han delar endast med fundamentalister. I Waberis tolkning av islam ingår bland annat att man inte ska ta kvinnor i hand, män och kvinnor ska inte dansa med varandra och att mannen är familjens överhuvud. I samma dokumentär uttrycker han att han vill bo i en stat som har muslimska lagar, en teokratisk stat.

I en intervju med tidningen Ottar säger Waberi att ”mannen kan ha fyra hustrur”. Detta är ett axplock av alla skandalösa uttalanden som Abdirisak Waberi gjort. Att denna man var rektor för en muslimsk friskola ända tills han blev riksdagsledamot är i för sig en skandal. Men en ännu större skandal är att Moderaterna i Göteborg frivilligt genom sin interna demokrati beslutade att Abdirisak Waberi skulle vara på deras vallista till riksdagen. Detta gjorde de 2010 efter att Waberi berättat för Sverige att han vill bo i en teokratisk stat och att män ska ha fyra fruar. Var är omdömet? Var är den moraliska kompassen?

Om vi bortser från att en del av de saker som Waberi stödjer är olagligt, såsom bigami, så undrar man varför Moderaterna låter en friskolerektor som inte ens följt läroplanen sitta i riksdagen. Vad är det för signaler som Moderaterna skickar till andra friskolor? I områden som Fosie och Rosengård så finns det många tjejer som kanske vill trotsa en hederskultur. De ser sig omkring och ser om samhället stödjer dem. Det de ser är ett regeringsparti som av någon konstig anledning har satt någon i riksdagen som inte stödjer tanken om att kvinnor ska leva ett fritt liv. I Ottar-intervjun säger Waberi att ”kvinnan oroar västerlandet".

När människor som Waberi sitter i riksdagen så är det en signal till alla som förtrycker kvinnor genom en hederskultur att makten är på deras sida. Även om det finns en retorik som fördömer hederskultur så ser folk att Moderaterna har satt någon i riksdagen som stödjer alla förutsättningar för hederskulturen. Waberi har till och med struntat i den svenska läroplanen för att upprätthålla fundamentalistiska patriarkaliska strukturer.

En demokrati måste vara öppen. Att Waberi sitter i riksdagen väcker nog frågetecken hos de flest i Sverige och majoriteten av muslimerna som inte delar hans åsikter. Den stora frågan som Moderaterna måste svara på är varför de väljer att sätta någon i riksdagen som använder religion för att förtrycka det motsatta könet. Favoriserar partiet en fundamentalistisk version av islam i stället för en pragmatisk och modern version av islam?

I den svenska partidemokratin har medborgarna gett partierna förtroendet att genom sina valberedningar ge oss vallistor som inte består av personer som trampar på demokratiska principer. Genom att sätta Waberi på sin vallista och få honom invald i riksdagen har Moderaterna förbrukat det förtroendet.

Nima Gholam Ali Pour

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa