Klimatet den nya religionen

Efter att ha tagit hand om effekterna av global uppvärmning genom snöskottning flera år i rad nu, har jag börjat bli mer och mer förvånad över det kollektiva och sektliknande beteende hos media och beslutsfattarna à la 30-talets Tyskland.

28 januari 2013 06:00

Kommer ihåg rubrikerna i kvällspressen förr: "Njut av vintern, för det kanske är den sista ni får uppleva". Reportrarna intervjuade ensamstående mammor med frågor: "Hur känns det nu när dina barn inte ser snö i framtiden? Miljöpartiet vädrade morgonluft och fick höga opinionssiffror. Naturskyddsförening visade isbjörnar på isflak. Likadan film visades i tv på 70-talet, men då hette det Naturprogram. Himalaya skulle smälta bort, vilket visade sig vara en statistisk manipulation och "Weathergate" i England var faktum.

Forskarna ändrade fakta för att få mer anslag till sin forskning. Visst, ju mer domedagsrubriker, desto mer pengar trillar in och vem skulle köpa en kvällstidning om det står "Normal vinter är här"?

Vi hade Al Gore som lämnade sitt "lilla huset på prärien", flög världen runt med sitt jetplan, frälste folk till vänster och höger och gick nöjd till banken. Halleluja ... Olika intresseorganisationer beställde undersökningar som alltid pekade åt beställarens håll. Meteorologerna debatterade och skrev böcker hur många grader varmare det skulle bli om 30 år, men kunde inte ens pricka rätt på vädret i övermorgon. Halleluja ...

Man byggde datamallar och räknade decimaler sen hundra år tillbaka i tiden. Tabellerna hade sådan skala att 0,1 grad såg ut som om vintern hade blivit sommar. Först skulle det bli global uppvärmning. Kommunerna drog ner kostnaderna genom att sälja till exempel väghyvlar, skaffade elbilar som i Gävle (vilka visade sig inte klara av den "nya "vintern och reas nu ut och skattebetalarna står för experimentet).

Sen kom snön och där stod man, förvånad som de nya tågen vid perrongen. Nej, men nu visar statistiken att det blir först "En miniistid", innan det blir varmare igen, löd rubrikerna i tidningarna. Isbergen smälte, havsnivån skulle stiga flera meter, sen upptäckte man att isen under vattenytan hade ökat i stället och förvirringen var total.

Att vikingarna seglade till Nordamerika via Grönland för att det var isfritt hade man glömt. Ozonhålet blev oroande stort och stora rubriker igen. Sen kom det fram att hålet hade varit ännu större i början på 50-talet.

En miljöpartist i Sörmland påstod att hon hade minsann sett tecken i himlen att USA hade besprutat kemikalier för att påverka vädret. Halleluja ... Och nu sista spiken till helgarderad tipskupong är extremväder. Nu behöver ingen politiker göra en pudel längre, hur det än går i framtiden.

Kan föresten någon som har fakta och ingen fanatisk kristallkula säga varför vi häromveckan hade plus 5 i Skåne och samtidigt var det minus 25 i Norrland? Kallas det "lokalt varmt/kallt/extrem väder"?

Ut och njut av det som moder Jord bjuder.

Keijo Hokkanen

Klimatrealist

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa