Folkmusiken tillhör hela världens folk

”Folkmusik är ett klockrent exempel av mångkultur.” Det är ett påstående som Ale Möller kastade ur sig under en debatt i SR P2:s program Folke. Vi är många som står bakom och nickande håller med. Dagens folkmusik är beroende av andra kulturer för att kunna utvecklas och överleva.

20 november 2010 08:30

Sverigedemokraternas representant i samma debatt, Marie Stensby, säger att det tvärt om är ett hot. Ett hot mot den svenska kulturen och dess framtid. Hon uttalar sig om att den svenska musiken blir undanskuffad på diverse folkmusikutbildningar för att göra plats för världsmusiken. Med det verkar hon inte inse att det är just blandningen som gör många intresserade och öppnar sig för det svenska. Jag förstår inte hur hon som folkmusiker och riksspelman kan ha mage att sitta där och påstå att mångkulturen är ett hot mot den svenska folkmusiken.

Vilken musik vill SD egentligen stänga ute? Allt som inte kommer från Sverige? Om det är korrekt så kan ju till exempel Studiefrämjandet säga hej då till statligt bidrag. Dom stödjer ju ungdomar som håller på med hiphop, reggae, rock och pop. Så vitt jag vet så kommer ingen av dessa musikstilar från vårt avlånga land. Och om man ser till oss folkmusiker. Ska inte vi få möjligheten att lära oss norska låtar? Norskt är inte svenskt.

Jag började spela fiol redan som sjuåring. Då var det klassiskt som gällde för folkmusik var näst intill tabu på musikskolor. Lyckligtvis hade jag en folkmusiker som lärare och efter några år så revolutionerade hon genom att starta en folkmusikgrupp. Nu, 6 år senare, så finns folkmusiken på hela skolan och flera andra lärare lär också ut den. Mitt hjärta finns hos musiken vart den än kommer ifrån.

Musiken binder folk samman och skapar en gemenskap. Folkmusik är för mig synonymt med enorm glädje.

När Jimmie Åkesson kungjorde att mångkulturen och världsmusiken hotade den svenska folkkulturen så stod vi där frågande. Vi har inte märkt av något hot utan bara tillväxt. Folkmusiken har inte varit så här populär sen vågen på 70-talet.

Men Åkesson har nu fått rätt om en sak. Folkkulturen är hotad. Hotad av den främlingsfientlighet som han nu har kopplat till folkdräkten, folkkulturen och Sverige.

Dock ett genomskinligt hot som inte kommer att spoliera vår enorma kärlek, glädje och gemenskap.

Folkmusik är folkets musik – folk från hela världen – folk som är vanligt folk – folkmusik!

Malin Kvarnström, Åkers styckebruk

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!