Maktens arrogans i Strängnäs

Demokrati förutsätter dialog mellan individer och grupper. Man kan ha olika uppfattningar om vad som är lämpligt, praktiskt, rätt eller fel. Men alltid dialog.

22 februari 2011 21:56

Det är inte bara respektlöst att inte låtsas om, kommentera eller bemöta den andra partens argument och åsikter. Att bete sig så är att sabotera demokratin. Gör man det i en position med makt över motståndaren ger man maktens arrogans ett ansikte.

Ett sådant fult tryne har dykt upp i Strängnäs kommunalpolitik. Kommunfullmäktiges ordförande Lotta Grönblad (S) visar prov på maktens arrogans när hon förkunnar att det bara finns ett alternativ till plenisal för kommunfullmäktige (KF). Grönblad vet att det finns två alternativ men väljer att inte låtsas om alternativet Djäknegården. Europaskolan som är hyresgäst i Djäknegården tänker bygga till en pauslokal i form av en paviljong samt göra övriga förbättringar som KF kan önska. Dessa planer beskrevs i Strengnäs Tidning förra veckan (16/2).

I det längsta duckade Grönblad för journalisternas frågor om alternativet Djäknegården men avfärdade det till slut med ett riktigt dåligt argument. Kommunal verksamhet ska bedrivas i kommunens egna hus, sa Grönblad och glömde i hastigheten att ägare till Djäknegården är ... Strängnäs kommun!

En utredning ska utarbeta förslag på ombyggnad av Paulinska konsertsalen till plenisal med skrivpulpeter för ledamöterna samt bättre ljus- och ljudsystem. Enligt Grönblads löfte ska ombyggnaden inte försämra förutsättningarna för körerna och orkesterföreningen att använda salen för sina evenemang.

Vad prislappen slutar på för detta onödiga ingrepp i Strängnäs enda konsertsal återstå att se. Men den som slår vad om att projekt Paulinska blir mångdubbelt dyrare för kommunen än att bli kvar i den utbyggda Djäknegården kommer inte att behöva äta upp sin gamla hatt.

Det är allvarligt att Grönblad av prestigeskäl är beredd att åsamka skattebetalarna onödiga kostnader. Men än värre är att hon nonchalerar den demokratiska dialogen genom att inte lika seriöst utreda den utbyggda Djäknegården som plenisal.

Maktens arrogans i sin prydno. Vad säger hennes partikamrater Tord Tjernström och Leif Lindström, två uttalade vänner av dialogdemokrati?

Anders Bauer


Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa