Loreen fattar bättre än Teliachefen

av Åsa Petersen

TeliaSonera följer hellre nationella lagar, stiftade av diktatorer, än universella mänskliga rättigheter. Via sitt storägande i mobiloperatören Life hjälper TeliaSonera regimen i Vitryssland med att spåra, kartlägga och avlyssna människor som är kritiska mot hur landet styrs.

3 maj 2012 06:04

– Vi måste ju följa varje lands lagar, försvarade sig TeliaSoneras vd Lars Nyberg i Aktuellt efter Uppdrag Granskning avslöjande.

Money talks, som det brukar heta. En fjärdedel av TeliaSoneras färska rekordvinst på 36 miljarder kronor kommer från dotterbolag i Centralasien och från hårdföra diktaturer i det forna Sovjetunionen som Azerbajdzjan, Vitryssland och Uzbekistan.

Teliachefen har fått på nöten för sin oansvariga attityd. Stockholm stad har till exempel hotat att säga upp alla sina drygt 40 000 Telia-abonnemang.

Till slut skickade styrelseordföranden Anders Narvinger ut ett pressmeddelande.

– Vi tar avstånd från alla kränkningar av mänskliga rättigheter och vill skicka en tydlig signal om att vi tagit till oss kritiken, sa han.

TeliaSonera lovar ett handlingsprogram som ska mynna ut i att man hanterar integritets- och yttrandefrihetsfrågor i icke-demokratiska länder "på ett bättre och mer transparent sätt".

Frågan är vad det betyder i praktiken. Frågan är även varför det krävdes ett Uppdrag Granskning-avslöjande och en kritikstorm för att Telias ledning skulle fatta att mänskliga rättigheter är på allvar och till för att följas.

Den förfärliga situationen i Vitryssland har länge varit känd för alla som bryr sig. På Stockholm Pride 2008 talade hbt-aktivisten Svjatoslav Sementsov. Han berättade att landets hbt-rörelse har massor att kämpa för, men liten frihet att göra det. Människorättsorganisationer är förbjudna i Vitryssland.

– Vi har inga mänskliga rättigheter, så varför ska vi ha några människorättsorganisationer? sa Svjatoslav Sementsov ironiskt.

Det är, hur sjukt det än kan låta, en situation som TeliaSonera har dragit nytta av när de samarbetat med regimen för att göra vinster i landet.

Jag hade önskat att Teliacheferna hade gjort som melodifestivalvinnaren Loreen i stället. Inför sin resa till Baku i Azerbajdzjan, där årets Eurovision avgörs, har hon bett sitt skivbolag att boka möten med olika människorättorganisationer.

– Jag kommer att bli intervjuad. Det vore oansvarigt att inte i alla fall lära mig något om landet och försöka säga något vettigt om jag kan, säger Loreen till tidningen Café.

Åsa Petersen är frilansjournalist och författare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!