Låt Anja få vara Anja

Gästkrönika av: Åsa Petersen Sommarens hittills största snackis är Anja Pärsons sommarprat. – Från den fantastiska första kyssen, in i evigheten, är det vi, sade slalomstjärnan om sin flickvän Filippa. Radiolyssnarna reagerade med omedelbar kärlek.

5 juli 2012 06:00

 Anja Pärson mötte en störtflod av hyllningar. Förmodligen för att hon gjorde relationen med Filippa till en så personlig sak som kärleken alltid borde ha rätt att vara. Oavsett könsidentitet och sexuell läggning.

Anja Pärson talade om sin kärlek till Filippa – inte om sig själv som lesbisk. På samma sätt som heterosexuella ständigt gör. Straighta har privilegiet att inte behöva reflektera över sin sexualitet. De blir bara kära.

Det dröjde inte länge förrän Anja Pärsons sätt att komma ut mötte kritik. Kämpande hbt-aktivister, som under många år tagit stenhårda smällar för människors rätt att älska någon av samma kön, undrade varför Anja Pärson undanbad sig att associeras med deras rörelse.

Den kritiken förstår jag. Alla lesbiska och bögar som genom historien har tagit strid mot samhällets homofobi förtjänar stor respekt. De har jämnat, och fortsätter att jämna vägen för Anjas och Filippas rättigheter som samkönat par i dagens Sverige. Däremot har jag svårt för uppfattningen att alla hbt-personer automatiskt måste bli hbt-aktivister, särskilt om de är folkkära kändisar. Även det har uttryckts i debatten om Anja Pärson.

Betyder det att alla utlandsfödda måste vara engagerade antirasister? Eller att alla kvinnor måste vara aktiva feminister? Måste allt samhällsengagemang alltid utgå från egenintresset?

Människor är kapabla att känna solidaritet med andra än sig själva. Jag skulle gärna se fler heterosexuella under regnbågsfanan, inte bara i Prideparader.

Hbt-rörelsens verklighetsbild och krav måste alltid utgå från människor som bryter mot heteronormen. Men det skulle inte skada om fler straighta förstod hur hbt-rättigheter vidgar friheten för oss alla och stöttade kampen.

Den hittills klokaste kommentaren skrev Sofia, en av mina vänner på Facebook: Tar inte ställning i frågan, men hade blivit förvånad om en extremt tjurskallig ensam-idrottare från glesbygdernas glesbygd glatt hade låtit sig omfamnas av ett kollektiv.

För det är ju människa hon är i första hand, Anja. Precis som straighta har fått vara i alla tider.

Åsa Petersen är frilansjournalist och författare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa