Karim hotas av dubbel dödsdom

av Åsa Petersen Torka aldrig tårar utan handskar" har berört och upprört miljoner människor i Sverige. Jonas Gardells tv-serie och böcker berättar den sanna historien om hur hiv och aids drog in över Stockholms gaykretsar och tog livet av människor på fasansfulla sätt.

29 november 2012 07:59

Men de drabbade möttes inte av respekt och medlidande från samhället. I stället ropade tidningsrubriker ut att homosexuella var mördare. Hiv kallades "bögpest", "guds straff" och "naturens hämnd". 1980-talets Sverige gjorde allt för att distansera sig från epidemins offer.

På lördag högtidlighålls World Aids Day över hela världen. Det är ett tillfälle att hedra och minnas dem som har gått bort i sjukdomen. Att visa stöd för människor som i dag lever med hiv. Och att kämpa för att alla drabbade ska få tillgång till läkarvård och mediciner.

Det är nämligen ingen självklarhet. Många av världens uppskattningsvis 33 miljoner hiv-positiva kommer aldrig att få någon hjälp. Bromsmediciner, som gör att hiv inte längre behöver betyda döden, är fortfarande en lyx förbehållen i-länderna.

Uganda har en av världens strängaste lagar mot homosexualitet – och straffen är på väg att skärpas. Amnesty varnar för att diskrimineringen av hbt-personer, bland annat i vården, kommer att öka om den nya lagen blir verklighet.

Den ugandiska tabloiden Rolling Stone har publicerat namn och bild på 100 homosexuella som enligt tidningen borde avrättas.

Trots detta är Sverige på väg att utvisa Karim Ssempijja, hiv-positiv och homosexuell, till Uganda. Migrationsverket och migrationsdomstolen tycker inte att Karims berättelse, om hur hans partner dödades och han själv lyckades fly, är trovärdig. Därför har han fått avslag på sin asylansökan.

"I Karims hemland innebär det en dubbel dödsdom. Dels för att han är homosexuell, dels för att han inte kommer att få tillgång till mediciner", skriver Jonas Gardell, Mian Lodalen, Mona Sahlin och Jonas Paulsson i ett öppet brev i Expressen.

Både förarbetena till utlänningslagen och Migrationsverkets rättschef har slagit fast att det är orimligt att kräva att någon ska dölja sin sexuella läggning. Och att ingen får utvisas till ett land där personen riskerar förföljelse på grund av sin läggning.

Ändå utvisar Sverige Karim till Uganda. Där hans enda chans att överleva är att förneka sin homosexualitet.

Torka aldrig tårar utan handskar berättar om hur hiv-positiva homosexuella män förtrycktes i 1980-talets Sverige, ända in i döden. 2012 sätts Karim Ssempijjas liv på spel av svenska myndigheter. Det är oacceptabelt och en skam för vårt land. När ska vi lära av vår historia?

Åsa Petersen är författare och frilansjournalist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa