Billström upprepar en sorglig historia

av Åsa Petersen Åren runt 2005 for apatiska flyktingbarn mycket illa i den svenska samhällsdebatten.

14 mars 2013 06:16

Barnens apati förklarades med att de hade förgiftats – eller helt enkelt simulerade. Alltså låtsades vara sjuka. Det sades att föräldrar tog med sig barn till Sverige för att offra i asylprocessen. Den socialdemokratiska regeringens egen utredare deltog i misstänkliggörandet, som senare visade sig sakna grund.

När riksdagen röstade nej till en amnesti för de apatiska flyktingbarnen välkomnade migrationsministern Barbro Holmberg beslutet med orden Allt annat hade varit en humanitär katastrof.

En sådan kallsinnighet får aldrig mer upprepas i Sverige.

Därför gick det kalla kårar längs min ryggrad när migrationsminister Tobias Billström, i Agenda den 10 mars, gjorde ett rent vulgärt uttalande om papperslösa. Miljöpartiet kräver att papperslösa barnfamiljer, som levat gömda under lång tid, ska få stanna i Sverige.

Det vill inte Billström. Han sade:

– Man har ju faktiskt också ett eget ansvar. Man kan ju inte gärna ta sina egna barn som gisslan för att man inte fick ett uppehållstillstånd.

Sverige har alltså en migrationsminister som låter påskina att flyktingar utnyttjar sina barn för att få stanna i Sverige.

Som Daniel Pohl skriver på bloggen Expo Idag:

Att ta någon i gisslan är att göra en människa till en förhandlingsvara, ett medel för att nå sina mål. Att göra så mot sitt eget barn är att förvandla kärlek till kallsinnig slughet.

Att sluta älska.

Det är faktiskt vad vår migrationsminister säger om de papperslösa föräldrarna.

Att de inte älskar sina barn.

Jag undrar, i vilken värld lever Tobias Billström? Hur kan han blunda för det självklara faktum att människor som flyr med sina barn, gör det för att skydda sina barn?

Från förföljelse, fattigdom och förtryck. Kanske för att barnen ska slippa bli könsstympade. Eller för att barnen ska slippa se sina mödrar bli våldtagna som ett vapen i krig.

Det är dags för Tobias Billström att börja ta ansvar för det svenska samhällsklimatet.

Att inse vilka främlingsfientliga stämningar han uppmuntrar när han hävdar att papperslösa tar sina egna barn som gisslan.

Eventuella taktiska skäl – som röstfiske i grumliga vatten dömt att misslyckas – ursäktar inte Tobias Billström.

Han låter faktiskt som att han tror på det han säger.

Ja, migrationsministern 2013 låter lika övertygad som alla de makthavare som utan att blinka misstänkliggjorde apatiska flyktingbarn 2005.

Det är en sorg för den svenska humaniteten.

Åsa Petersen är författare och frilansjournalist

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa