En dag mot intoleransen

2 augusti 2013 06:00

Den 4 augusti invigs en ny plats, Raoul Wallenberg Plaza, i New York. Samma dag uppmärksammas Raoul Wallenberg med ett specialinsatt program i australisk tv. Det är bara två av många exempel på hur 101-årsminnet av Raoul Wallenbergs födelse märks över hela världen.

Förra året skulle Raoul Wallenberg ha blivit 100 år. Det uppmärksammades i drygt 50 länder, i tusentals artiklar och många hundra olika utställningar, seminarier och möten. Men hundraårsminnet är endast en del i en kontinuerlig internationell – och numera också svensk – markering av styrkan i Raoul Wallenberg som förebild också i vår tid.

När Sveriges regering beslöt att 2012 skulle bli ett Raoul Wallenberg-år handlade det naturligtvis om att minnas en stor svensk. Men uppmärksamheten kring Raoul Wallenberg skiljer sig från Linné-året, kungaminnen och andra jubileer.

Minnet av Raoul Wallenberg har en djupare moralisk innebörd. Han offrade sig för att rädda tiotusentals ungerska judar undan Förintelsen i andra världskrigets slutskede.

Det var inget han hade behövt göra. Han hade kunnat välja en långt mer komfortabel tillvaro. Tack vare den operation Raoul Wallenberg var huvudpersonen i kunde över 100 000 av Budapests judar överleva kriget. Själv dog han i sovjetisk fångenskap – övergiven av sitt hemland.

Sedan länge finns årliga Raoul Wallenberg-dagar i flera länder. I år, den 27 augusti, genomförs den första svenska Raoul Wallenberg-dagen.

Det sker på många sätt: Ett seminarium om ungdomars ideella engagemang i samband med Östersjöfestivalen.

Ett UD-seminarium om diplomatins gränser. Det första Raoul Wallenberg- priset till en svensk som verkar mot in- tolerans delas ut. På Raoul Wallenbergs Torg i Stockholm hålls en gala med bland annat Loreen.

Raoul Wallenbergs Dag blir också startskottet för skolaktiviteter över hela landet.

Minnet av Raoul Wallenberg handlar om långt mer än personen. Den är en uppmaning till oss alla att visa åtminstone lite mer mod i vardagen, för att stå upp för utsatta människor – och mot förtryck, mobbning och intolerans.

Olle Wästberg, tidigare riksdagsman (FP) och chefredaktör för Expressen var regeringens samordnare för Raoul Wallenberg-året 2012.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!