Lönesänkningar skapar fattigdom

27 mars 2012 06:25

Centerledaren Annie Lööf föreslår sänkta ingångslöner med 25 procent. Det vore en katastrof för många lågavlönade och skulle inte alls leda till fler jobb – bara lönedumpning och ökad fattigdom.

För att få ner arbetslösheten behövs i stället investeringar som skapar arbetstillfällen och utbildningar som gör det möjligt för arbetslösa att få jobb.

Vänsterpartiets alternativ till skattesänkningar och lönedumpning är satsningar på bostadsbyggande, grön omställning av transporter och energisystem och en kvalitetshöjning i välfärden. Och i stället för förnedrande arbetsmarknadsprogram vill vi storsatsa på yrkesutbildningar, lärlingsplatser och en chans att läsa in gymnasiet för alla som behöver det.

Vi vill bygga ett framtida Sverige med minskade klyftor, en bättre välfärd och en hållbar och konkurrenskraftig industri. Ett Sverige där alla kan leva på sin lön och känna sig stolta och uppskattade efter förtjänst oavsett om man jobbar som servitris, snickare eller lärare.

Det står i tydlig kontrast till den borgerliga framtidsvisionen med ökande klyftor och heltidsarbetande som lever under fattigdomsgränsen.

Man kan också undra hur någon som själv har fått en ingångslön på 150 000 i månaden, kan ha mage att föreslå sänkta ingångslöner för de som tjänar 15 000–16 000.

Kaj Johansson (V)

Flen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!