Avstå ägg från burhönor

3 april 2012 06:33

Sörmland Under påsken äts åtskilliga ägg varav en stor del kommer från burhöns. I Sverige hålls cirka 6,5 miljoner hönor inspärrade i äggfabriker. Av dem sitter drygt två miljoner i bur.

De numera tillåtna burarna är så kallade modifierade burar som innehåller sandbad, rede och sittpinne. Dessa är dock inte mycket bättre än de gamla. De flesta hönor som inte lever i burar vistas inomhus i stora stallar vilket inte heller är någon bra miljö. Man får ha högst nio hönor per kvadratmeter i så kallade envåningssystem för frigående höns.

Hönor är sociala djur med stort behov av rörelse, sällskap och samspel med andra individer. De har också ett stort behov av att söka föda. Det är viktigt att hönor har stort utrymme för att röra sig, söka föda och för att kunna gå undan från gruppen för att få lugn och ro.

94 procent av hönorna inom äggindustrin får aldrig vara utomhus. De som får vara ute på sommaren är de som finns inom den ekologiska produktionen.

En höna är lönsam i äggindustrin under ungefär 1,5 år. Efter det dödas hon.

Bidra inte till detta djurplågeri – köp inte ägg från burhönor.

Ska man ha ägg bör man förstås köpa från en mindre gård där hönsen kan gå ute eller ekologiska ägg i affärer. Dessutom klarar man sig utmärkt utan ägg.

Glad Påsk utan ägg från burhönor!

Henrik Scheutz
Medlem i Djurens Rätt

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!