Bedrövligt på Mälarsjukhuset

6 februari 2013 06:00

När jag började på Mälarsjukhuset kom jag till en fungerande avdelning med positiv personal. Jag kände att det var rätt plats att börja som ny sjuksköterska, jag var stolt över jobbet, nu skulle jag äntligen få börja ta det stora ansvaret.

Men vad har hänt? Det är en fråga jag ställer mig. Glädjen till yrket har nästan helt spolats bort och stressymtomen bara avlöser varandra. Stoltheten som fanns när jag började är det inte mycket kvar av, ska det vara så efter två år inom landstinget?

Det som gör mig mest ledsen är att se en avdelning gå under och vars personal som är värd all världens guld slita sig sjuka utan att någon verkar bry sig. När jag hör att kollegor gråter efter arbetspassen blir jag inte bara nedslagen utan även förbannad.

Det är en bedrövlig situation med överbeläggningar, patienter som hamnar fel och således inte blir vårdade av rätt kompetens, tid som aldrig räcker, stress som leder till utbrändhet och misstag, vårdtyngd som blir tyngre på grund av underbemanning och spariver, löner och arbetsmiljö och ledarskap som bara går att skaka på huvudet åt.

Detta leder till risker som hotar patientsäkerheten, vill inte tänka på vad som kunde hända i situationer som dagligen nödräddas. Det leder till uppsägningar från fotfolk som fått nog och förvärrar situationen än mer. De som påstår att det inte är kris och patientsäkerheten inte är hotad bör vakna.

Är det så här sjukvård ska bedrivas? Personal som sliter sig sjuka när de tar hand om sjuka och gråter av utmattning. Hålla nere vårdplatser för att spara in några kronor till på bekostnad av patientsäkerheten. Lönediskriminera och erbjuda en arbetsmiljö som bara kan suckas åt.

En patientsäker sjukvård måste få kosta samt vill man locka och få personal som stannar så måste det erbjudas en mänsklig arbetsmiljö. Men även lön som väger upp till ansvar, erfarenhet och utbildning. Hoppas landstingspolitiker som styr i Sörmland börjar inse allvaret. Jag har själv fått nog nu men till er som stannar, tänk på att ni är guld värda!

Ssk

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!