En seger för missnöjet

Över en halv miljon finländare röstade på ett parti vars ideologi är nationalistisk, främlingsfientlig, antifeministisk och utvecklingsfientlig. Att Sannfinländarna skulle gå starkt framåt var ingen överraskning även om få trott att partiet skulle få nära 20 procent av väljarrösterna. Det är djupt beklagligt, men det bör samtidigt påpekas att drygt 80 procent av väljarna inte röstade på detta bakåtsträvande populistparti.

17 april 2011 23:51

Enligt den finländska traditionen bjuder det största partiets ledare in till regeringsförhandlingar. Det blir Samlingspartiets Jyrki Katainen som får ansvaret att förhålla sig till och tolka valresultatet. Det är inte en alldeles lätt uppgift.

Förra mandatperiodens blå-gröna regering kan inte sitta kvar eftersom partierna sammantaget inte längre har en majoritet av de 200 riksdagsmandaten. Och Finland har ingen tradition av minoritetsregeringar. Alltså måste Katainen se sig om efter nytt regeringsunderlag.

Centern backade med över 7 procentenheter och förlorar runt 15 riksdagsmandat. Valresultatet kan ses som en uppmaning till Centerpartiet att ta oppositionsrollen under följande mandatperiod. Katainen har då att välja på att lyfta in Sannfinländarna eller Socialdemokraterna i regeringen. Förhoppningsvis väljer han det senare samt behåller De Gröna och Svenska Folkpartiet i regeringen.

Visserligen har Finland en gång tidigare släppt in ett populistparti i regeringen. Då, 1972, hette partiet Landsbygdspartiet och hade fått 18 procent av rösterna. Efter en mandatperiod i regeringen förlorade partiet i princip allt väljarstöd, marginaliserades och försvann. Att ”krama ihjäl” populisterna, kallar finländarna det. Tanken är att när missnöjespartier tvingas ta realpolitiskt ansvar i regeringsställning går luften ur dem.

Men det finns flera problem med en sådan lösning – också om Sannfinländarna skulle gå med på att kompromissa bort det mesta av sin EU-, svensk- och invandringsfientliga politik. Stora utmaningar ligger framför nästa regering, framför allt statsfinanserna och arbetslösheten. Landet är i behov av en stabil och hårt arbetande regering. Det är tveksamt om Sannfinländarna kan pressa fram mer än två eller möjligen tre personer som överhuvudtaget skulle kunna fungera som ministrar.

Eurosamarbetet väntar också på att Finland ger besked om stöd till Portugal – en av Sannfinländarnas stora valfrågor. Utan Finlands stöd måste stödpaketet förhandlas om från början. Det finns helt enkelt inte tid och utrymme för att bevisa att populisterna inte är regeringsdugliga.

Sannfinländarna och deras hätska EU-motstånd kan inte inlemmas i regeringen. Inte om Katainen vill att Finland även i fortsättningen aktivt och med trovärdighet ska delta i och påverka EU och eurosamarbetet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa