Trängda och impopulära terrorister

Hämnd för Usama bin Ladins martyrskap. Så kallade pakistanska talibaner sina självmordsbomber i Pakistan i går morse. De riktades mot ett militärt träningscenter i staden Shabqadar och dödade ett åttiotal rekryter. Förödelsen och förlusten i människoliv är förstås skräckinjagande. Men talibanernas förklaring av attacken är vilseledande. Dådet ändrar heller inte den allmänna trend som pekar på ett minskat manöverutrymme för militanta islamister och en tillbakagång för terrorn över hela världen.

14 maj 2011 08:34

Det är svårt att se hur en sprängning av en militäranläggning i Pakistan kan vara ett svar på dödandet av bin Ladin. Den pakistanska säkerhetsapparaten hade ingen del i USA:s operation häromveckan. Tvärtom talar mycket för att delar av det officiella Pakistan i tysthet agerade bin Ladins beskyddare.

Talet om hämnd bör därför mest ses som ett försök till skräckinjagande varudeklarering, ett propagandagrepp i den asymmetriska krigföringen, en signal om att Pakistan utgör en front i de rättrognas globala krig.

I själva verket är bin Ladins militarism trängd. Tidskriften The Economist har i sitt förra nummer en genomgång av antalet attacker utanför Afghanistan och Irak som tillskrivs al-Qaida. Från att ha haft en topp mellan 2002 och 2004 har de fallit tillbaka till en nivå som gällde före den 11 september 2001.

Enligt det kanadensiska Human Security Centre, som studerar krig och konflikter i världen, minskade antalet våldskampanjer mot civila i Mellanöstern och Nordafrika från toppåret 2005 till att 2008 bli det lägsta sedan 1989 då centret började sina mätningar. Kampanj definieras som dödligt våld mot civila från stat eller en väpnad grupp och leder till 25 eller fler döda per år.

Stödet för militant islamism har också minskat i den muslimska världen. Enligt Pew Research Centre har förtroendet för Usama bin Ladin sjunkit under 2000-talet, i just Pakistan från 46 procent 2003 till 18 procent 2010.

Världens militär, underrättelse- och säkerhetstjänster har pressat terroristerna. De många muslimska terroroffren och det vanrykte som terrorn har dragit över islam har fått fler människor i muslimska länder att vända islamister ryggen.

Och denna opinionssvängning kom före den arabiska våren som visade att arabländernas vägval inte står mellan teokrati och korrupta, sekulära regimer. Kanske dröjer det inte många år innan islamistisk terror med globala anspråk betraktas som en historisk parentes.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa