Nej till klädförbud

Det är bara en och en halv vecka sedan Morgan Johansson, Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson, trampade rejält snett i frågan om villkorade medborgarskap. Nu är han ute och cyklar igen, vill komma åt den organiserade brottsligheten genom att förbjuda mc-västar på krogen.

18 oktober 2011 06:16

Det berättade tidningen på Eskilstunasidorna i går. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson välkomnar partikamratens initiativ och säger att: ”Äntligen börjar det lossna där uppe hos dem som bestämmer i riksdagen och stiftar lagar”.

Jansson, som har drivit på för ett slags klädförbud på krogarna i Eskilstuna, ska nog inte hoppas för mycket. Inget tyder på att idén, som prövats lite varstans i landet, kommer att få stöd i lagstiftningen. Tvärtom, flera domar har fastslagit att det strider mot yttrandefriheten att förbjuda specifika klädesplagg med emblem på. Även Eskilstuna kommun har fällts. När statsministern uttalade sig om saken i våras var han glasklar: Det är inte på det sättet vi ska bekämpa den organiserade brottsligheten. I förhållande till statsministerns besked väger Morgan Johanssons beskäftighet väldigt lätt.

En aspekt av saken är att det är omöjligt att skriva en träffsäker lagtext. I förslaget till alkoholpolitiska riktlinjer, där kommunen 2009 försökte formulera ett förbud, illustrerades svårigheten med all önskvärd tydlighet. Det är ogörligt att formulera förbudet så att det täcker in alla slags kläder, tatueringar, smycken, och andra accessoarer som kan tänkas signalera samröre med organiserad brottslighet.

En annan aspekt är att ett sådant förbud är helt verkningslöst om det övergripande syftet med brottsbekämpningen är att lagföra brottslingar och stävja brottsligheten. Och den som njuter av att uppträda hotfullt på restauranger och uteställen kan förstås göra det också utan en viss typ av kläder eller märken.

Den tredje och viktigaste invändningen gäller yttrandefriheten. Den grundlagsskyddade rätten att med sin klädsel uttrycka åsikter och grupptillhörighet är inget som kan åsidosättas av kommunala ordningsföreskrifter.

Förslaget om ett preliminärt medborgarskap för invandrare, som skulle kunna återkallas vid brottslighet, var symbolpolitik. Vid närmare granskning visade det sig inte innebära någon ökad möjlighet att komma åt grov brottslighet. På samma sätt är det med försöken att införa västförbud.

Skenbar handlingskraft och enkla förslag som lösning på komplexa problem – det är populismen i ett nötskal.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!