Infiltrering på nätet hindrar inte terrorister

22 oktober 2011 08:18

Det funkar sällan ens i filmens värld. Poliser som sätts att infiltrera kriminella gäng måste förr eller senare begå brottliga handlingar för att inte misstänkas vara just det de är – infiltratörer. Att de slutligen lyckas samla tillräckligt med bevis för att sätta dit buset, ska legitimera de ljusskygga metoderna.

I verkligheten är tillvägagångssättet än mer kontroversiellt. Infiltrering resulterar för det mesta i en upplösning av skillnaden mellan att begå brott och att bekämpa brott. Ofta blir det i efterhand omöjligt att avgöra om polisen med mindre brott förhindrat större brottslighet, eller faktiskt underlättat för brott som annars inte skulle ha utförts.

Men nu sonderar Säpo terrängen för att få tillåtelse att använda sig av detta slags metoder – fast på nätet. Skäl som anförs är terroristdådet i Norge i somras och självmordbombaren i Stockholm i julas. I båda fallen ska internet ha spelat en väsentlig roll. Alltså, funderar Säpochefen Anders Danielsson, borde polisen kanske få möjlighet att under falska identiteter infiltrera nätforum där extremister av olika slag håller till. Mycket talar för att det är bäst att avstå.

Det är inte brottsligt att umgås med tankar på våldsamheter, inte heller att prata med andra om det. Enligt en rapport från Europol finns det visserligen en risk att ungdomar radikaliseras på diskussionsforum som leds av extremister. Men vad ska Säpo göra åt det? Och ska de utge sig för att vara extremister själva, kan de i vart fall inte argumentera för demokrati och tolerans.

Varken Anders Behring Breivik eller Taimour Abdulwahab diskuterade sina planer på nätet. Det hade ju varit oerhört korkat. De inhämtade information om hur man tillverkar bomber, visst. Osloterroristen diskuterade också sitt hat mot demokrati, mångfald och mänskliga rättigheter – gärna på sajter tillgängliga för alla, även för polisen.

Inget tyder på att maskerade poliser på nätet hade kunnat hindra Breivik eller Abdulwahab. Resultatet av insatserna, om säkerhetspolisen får som den vill, lär inte bli särskilt brottsförebyggande. Kanske resulterar de i något slags åsiktsregistrering. I värsta fall kan nitiska poliser själva komma att bidra till att människor får bränsle till destruktiva tankegångar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!