Säg nej till Östergötland

Politikerna i Östergötland har beslutat att satsa på en regionbildning tillsammans med Sörmland, Västmanland och Örebro. Vissa sörmländska folkvalda funderar på att säga ja till den lösningen. Det borde de inte. Östergötlands önskan har kommit sent, är halvhjärtad, ogillas av partners som är viktigare för Sörmland och passar inte in i den sörmländska orienteringen mot Stockholm.

19 november 2011 06:30

För två veckor sedan meddelade Jönköping att man vill bilda en egen region, åtminstone på kort sikt. Därmed dödades idén om en storregion med Östergötlands, Jönköpings och Kalmar län och Östergötland sökte sig norrut. Men den östgötska koalitionen i regionfrågan är skör. Spänningen mellan Norrköping och Linköping består där de senare värnar sitt universitetssjukhus.

Det är möjligt att hitta fördelar med en storregion med Östergötland, framför allt för Sörmlands södra och östra delar. Men det gäller att inte stirra sig blind på småsaker utan se de stora linjerna. Vilka är de viktigaste strategiska frågorna för Sörmland? Var finns de främsta samordningsvinsterna?

Sörmlands intressen finns runt Mälaren och relationen till Stockholm är central. Det handlar om resemönster och arbetsmarknad där Västerås och Eskilstuna utgör ett nav. I det sammanhanget befinner sig de östgötska kommunerna geografiskt långt bort. De har andra intressen än kollektivtrafik- och infrastrukturfrågorna utmed Svealandsbanan och Mälarbanan, E20 och E18.

Och om Sörmland framöver vill lösa gemensamma frågor tillsammans med Stockholm blir det oändligt mycket svårare tillsammans med Östergötland. En framtida storregion Mälardalen tillsammans med Stockholms län kan då avskrivas definitivt.

Sedan finns den omedelbara realpolitiska aspekten. Örebro och framför allt Västmanland har redan avvisat Östergötland. Därmed borde frågan vara avgjord även för Sörmlands del.
Med det inte sagt att någon järnridå ska dras ner mellan Sörmland och Östergötland. Gemensamma angelägenheter bör kunna hanteras över storregiongränsen. Men en gemensam region med östgötarna ligger inte i någons intresse. Sörmland bör säga nej.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa