Ryssland vaknar

Vladimir Putin och Dmitrij Medvedev försökte hålla masken när de kommenterade resultatet i det ryska parlamentsvalet. De lyckades inte dölja sin frustration. Och i dag vaknade de i ett delvis annat Ryssland – ett som inte utan vidare rättar in sig i ledet, ett som gör motstånd och måste hållas i schack med allt brutalare metoder.

5 december 2011 06:14

Regimpartiet Enade Ryssland vann valet. Ändå är det en stor förlorare. Man behåller visserligen kontrollen över parlamentets underhus, Duman. Men partiet har åkt på en praktsmäll. Från att ha redovisat 64 procent av rösterna 2007 hamnar det runt 50 procent nu.

Valdeltagandet stannade vid drygt 50 procent, mot 64 procent för fyra år sedan. Även det är en stark signal om missnöje.

Det liberala oppositionspartiet Jabloko tycks ha gjort bra ifrån sig i S:t Petersburgs lokalval och får nu en viktig plattform där.

Och dessa siffror berättar inte allt. Den auktoritära, stagnerande och inkompetenta staten har aktiverat motkrafter som har skrämt regimen. Dess reaktion har varit panikartad, brutal och avslöjande. Angreppet på det ryska civila samhället har skämt ut makthavarna och kommer att få politiska konsekvenser fram-över.

Attacken inleddes förra söndagen på Enade Rysslands kongress. Vladimir Putin anklagade ospecificerade västregeringar för försök att påverka valkampanjen genom ekonomiskt stöd till vissa personer i Ryssland.

Det fortsatte på onsdagen då parlamentsledamöter lojala mot Kreml krävde att åklagare granskade organisationen Golos som jobbar med valövervakning.

Valkommissionens ordförande Vladimir Tjurov anklagade sam-tidigt Golos för försök att misskreditera valet.

Orsaken var att Golos under flera veckor bedrivit effektiv val-övervakning, där man samlat in rapporter om valfusk och andra påtryckningar mot väljarna.

Åklagare reagerade blixtsnabbt. Redan på torsdagen inleddes förundersökning och på fredagen var ett åtal klart. En snabb- rättegång hölls samma dag där Golos dömdes till böter.

På fredagen sändes även ett så kallat granskande program i den regimvänliga tv-kanalen NTV. Dess budskap var att Golos aktivister är en sorts USA-agenter. I programmets andra del anklagades Sveriges ambassad i Moskva för rekrytering av ryska ungdomar i syfte att bedriva subversiv verksamhet. Det var svårt att ta miste på att programmet gjordes i all hast. Teserna var svagt underbyggda och klipp-och-klistra-tekniken användes flitigt.

Samma dag stoppades Golos generaldirektör Lilja Sjibanova på flygplatsen vid hemkomsten från Polen. Tullen beslagtog hennes bärbara dator under förevändning att den innehöll programvara som var farlig för Ryssland.

Och så slutfasen på lördagen och söndagen: Hackerattack först mot Golos heta linje och webbplats, därefter mot fria medier som affärstidningarna Kommersant, Slon och radiostationen Echo Moskvy. Samtligas sajter var under söndagen utslagna under hela eller delar av dagen.

Under tiden strömmade rapporter in om massivt valfusk, vars omfattning är den största under det moderna Rysslands historia. Det handlar om myndigheter som köper eller tvingar till sig valsedlar som sedan läggs på Enade Ryssland, försvårande av civilsamhällets kontroll av valdeltagande och rösträkning, misshandel och gripanden av politiker, och bitvis absurda resultatsiffror – som 93 procents valdeltagande i Tjetjenien.

Det är svårt att se en genomtänkt strategi bakom angreppet på det civila samhället. De för regimen negativa effekterna är desto mer uppenbara: Organisationen Golos är nu ojämförligt mer känd såväl utomlands som i Ryssland. I väst har fusket blivit den allt överskuggande vinkeln i nyhetsbevakningen av valet. Det ryska rättsväsendets politiska beroende har framträtt i all sin glans.

Regimens olika delar har helt enkelt agerat i panik, utan plan och utan samordning. Kremlideologernas officiella bild av väl kontrollerade politiska processer, så kallad kontrollerad demokrati, har spruckit. Regimen tvingas också till ett valfusk som är så omfattande att det inte kan ske utan att få stor uppmärksamhet.

För första gången får Putinregimen jobba i uppförsbacke. Det bådar gott för framtiden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!